Het was een fantastisch jaar voor indie games in 2018. Als je kijkt naar de beste pc-games van 2018-video zie je dat deze lijst voor een groot deel bestaat uit Indie-games. Maar als we ons alleen richten op deze categorie zal je zien dat er veel meer toppers zijn (die je waarschijnlijk hebt gemist) .

De hoogste tijd dat wij de leukste indie games voor je op een rijtje zetten.

Unavowed

Unavowed is een spirituele opvolger van Dave Gilbert's veelgeprezen Blackwell-serie en vindt plaats in dezelfde magisch-realistische versie van New York City.

Het is echter veel ambitieuzer dan Blackwell. Blackwell is fantastisch, begrijp me niet verkeerd, maar alle vijf zijn vrij traditionele adventure games. Unavowed probeert de elementen in BioWare-stijl op te vouwen in een veel kleiner kader, met verschillende achtergrondverhalen van personages om uit te kiezen die elk niet alleen een unieke dialoog, maar ook unieke puzzeloplossingen bieden.

Vanuit het oogpunt van design is het een fascinerend experiment. En omdat het een Dave Gilbert spel is, is Unavowed net zo goed geschreven als je zou verwachten na de Blackwell-serie. Deze mag je echt niet missen.

Timespinner

Houd je van Castlevania: Symphony of the Night? Check dan deze game, het is een echte Symphony of the Night-game.

Het verhaal is anders, de setting is anders, de items zijn anders, en je vindt geen "miserable pile of secrets" in Timespinner, maar eens in de zoveel tijd is er een spel dat een hommage zo goed weet neer te zetten dat het een officieel vervolg zou kunnen zijn, en Timespinner is er één van.

Het weet de look en feel van Symphony of the Night uitstekend te imiteren, van de manier waarop je eerste wapen aanvoelt als een zweep tot de "On/Off" schakelaars voor verschillende vaardigheden. Het probleem met dit soort slaafse eerbetuigingen is dat je altijd gewoon het origineel kunt spelen - maar als je dat de afgelopen tijd al hebt gedaan, is Timespinner een manier om een deel van die originele ervaring te op een nieuwe manier te beleven.

The Haunted Island, a Frog Detective Game

De naam van deze game laat het uitgangspunt al doorschemeren, maar we kunnen het basisprincipe van game samenvatten door je in-game supervisor te citeren: "Er is een luiaard die veel spookachtige spookgeluiden hoort rond zijn eiland. Hij roept de hulp in van een stel spookwetenschappers, maar die zijn stomverbaasd. Het is aan jou om het mysterie van The Haunted Island op te lossen."

Oh, en je bent een kikker, voor het geval dat niet duidelijk was.

The Haunted Island, een Frog Detective Game is een klein avontuur met een schattige low-poly artstyle en een pittig verhaal. Het is niet echt een moeilijke game, maar dat is niet echt het punt. Het is grappig met een gedenkwaardige cast en enkele even memorabele momenten verpakt in zijn korte looptijd. Dat maakt het misschien niet zo geschikt voor de "waar voor je geld"-mensen, maar ik had er meer lol mee dan gedacht. Ik houd heel erg van The Haunted Island en hoop dat de devs meer cases kunnen maken. En hey, het is altijd een traktatie om een game op dezelfde avond uit te kunnen spelen als dat je ermee begint.

Lamplight City

Als je een serieuzere detectivegame zoekt dan Haunted Island, dan is Lamplight City een game die de moeite waard is om even naar te kijken. De game is gemaakt door de maker van Shardlight en is een detectivegame die je niet aan je handje vasthoudt.

Dat klinkt misschien ontmoedigend, maar in werkelijkheid is Lamplight City behoorlijk goed in het belonen van zelfs de middelmatige detectives onder ons. Misschien een beetje te lonend zelfs. Toch valt er veel te genieten van een avonturenspel dat ijver en logica beloont, vooral een spel dat je niet dwingt door de gebruikelijke partij puzzels op basis van inventarisatie. Net als Shardlight, is er veel ongerealiseerd potentieel in Lamplight City, maar de experimentele stukjes (en de prachtige pixel-artwork) zijn de moeite waard om de gebreken over het hoofd te zien.

Lumines Remastered

"Shake your body. Sh-shake your body. Shake your body down to the ground." Lumines, een van de twee remasters op de lijst van dit jaar, was waarschijnlijk de beste game die ooit op de PlayStation Portable is uitgebracht. Een prachtige puzzelgame, je doel is om groepen van vier of meer gekleurde blokken bij elkaar te brengen om ze van het bord te verwijderen.

Maar Lumines koppelde zijn eenvoudige concept aan opzwepende muziek en wilde achtergrondkunst, waarbij alle drie de blokken samengevoegd worden tot een ervaring die bedoeld is om synesthesie na te bootsen. Het was ongelooflijk in 2004, en nu nog ongelooflijker in 2018 wanneer je de game speelt op een enorme TV of computermonitor in combinatie met een geweldig geluidssysteem.

Graveyard Keeper

Misschien keek je naar het Stardew Valley en dacht je: "Dit is te aangenaam voor mij". Of misschien speelde je Stardew Valley tot je erbij neerviel, leerde je alle ins en outs, en heb je nu iets nieuws nodig. Of misschien ben je gewoon heel erg geïnteresseerd in begraafplaatsen.

Hoe dan ook, Graveyard Keeper s de verrassendste Stardew Valley opvolger van 2018 en er zijn dit jaar veel Stardew Valley "opvolgers geweest". In plaats van het beheer van de familie boerderij, ben je (zoals je zou verwachten als je naar de titel kijkt) verantwoordelijk voor een begraafplaats.

De game wordt "de onnauwkeurigste middeleeuwse begraafplaats management sim van het jaar," Graveyard Keeper is gelaagd met bovennatuurlijke entiteiten, evenals grensoverstijgende zakelijke mogelijkheden (zoals de verkoop van lichaamsdelen). Het is een fantastische game om te spelen ondanks de macabere boventonen.

Guacameelee 2

Guacamelee 2 een Metroidvania-game met een Mexicaans thema. Je speelt opnieuw als Juan Aguacate, nu een gepensioneerde luchador die de wereld een tweede keer moet redden. Het is een grappige game, al is de humor een beetje gedateerd. Daarnaast zijn de gevechten en platform-elementen net zo uitdagend als altijd. Dit is heel erg een geval van "Als je het eerste leuk vond, zul je dit zeker ook leuk vinden".

Marble It Up

Je doel is meestal zo eenvoudig als "Ga zo snel mogelijk naar de andere kant van het speelveld" maar de natuurkunde maakt dat uitdagender dan het klinkt. Je moet het momentum in balans brengen met precisie, over kleine gaten springen of ronddraaien in de heuvels terwijl je je snelheid op peil houdt, af en toe een power-up om de tijd te bevriezen of je een extra hoge sprong te geven.

Het spel is vrij kort, maar een groeiende selectie van levels, gemaakt door fans, beschikbaar via de Steam Workshop (met inbegrip van vele levels uit de Marble Blast Ultra-game) zorgt ervoor dat je nog jaren zoet bent met deze game.

Simmiland

Je bent een welwillende god. Eerst geef je je mensen regen, om de woestijnen vruchtbaar te maken. Dan geef je ze een appelboom, om ze van voedsel te voorzien. Dan geef je ze meer regen, om de boom te laten groeien, behalve dan, oh nee, nu is het hele gebied moeras en groeien er alleen maar giftige bessen.

Simmiland is waarschijnlijk het kleinste spel op deze lijst. Het is een godgame, maar al je vaardigheden worden bepaald door kaarten. Het spelen van de "Boom" kaart kweekt een boom, "Plant" kweekt een plant, "Bliksem" veroorzaakt blikseminslag, en ga zo maar door. Maar het is ook een spel over ontdekking, waarbij verschillende combinaties nieuwe en interessante resultaten kunnen opleveren. Het uitspelen van je "Boom" kaart in de woestijn levert bijvoorbeeld een dode boom op, terwijl het op vruchtbare grond een appelboom betekent - en in de tropen een palmboom. Simmiland heeft verrassend veel diepgang en is erg leuk om te spelen.

Katamari Damacy Reroll

Deze remake van de klassieker uit 2004 heeft een cult following.

Als je Katamari Damacy nog nooit eerder hebt meegemaakt: Je speelt als de Prins, belast met de wederopbouw van de kosmos en het vervangen van alle sterren. Hoe? Je hebt de katamari, een kleverige bal die massa kan opbouwen door over objecten te rollen Deze blijven plakken aan de bal. Naarmate de bal groter wordt, worden ook de voorwerpen die je mag oppakken groter totdat je uiteindelijk hele gebouwen, wolken en zelfs eilanden in je katamari rolt. Het is een van de charmantste en ontspannendste ervaringen aller tijden. De game is nu voor het eerst speelbaar op de PC.

House Flipper

Het is tegenwoordig hip en er zijn steeds meer programma's op tv te zien waarin mensen een oud vervallen huis kopen voor weinig en helemaal opknappen. In deze game mag je dat zelf gaan doen. De eerste missies moet je dweilen, apparaten vervangen en andere saaie taken, maar als je rijk genoeg bent kan je al je ontwerp fantasieën op je huis botvieren neerhalen van muren, schilderen, het kopen van meubels, decoreren, en ga zo maar door. Het is geen perfecte ervaring, met veel typfouten en bugs, maar het was lekker rustgevend.

Exapunks

Heerlijk, die programmeergames. speel een hacker en speel een hacker in de jaren 90 (let op: de Hollywoord-hackersscene). Programmeerinstructies worden je geleverd door middel van "zines" (PDF en printbaar) terwijl je personage probeert een virus te bestrijden dat mensen letterlijk in computers verandert.