Het is uiteraard nog heel goed mogelijk een game computer in elkaar te zetten die vele malen duurder is dan een spelcomputer, maar tegenwoordig kan je voor hetzelfde geld een pc in elkaar zetten die net zo krachtig is. Het helpt daarbij ook dat je voor de pc een hele zwik aan gratis games kan installeren waardoor de uiteindelijke prijs nog meer wordt gedrukt.

Zeker als je kijkt naar de vele aanbiedingen en sales die je in de pc-wereld om de oren vliegen is het moeilijk vol te houden dat gamen op de pc duurder is dan op andere platformen en als je de prijzen van een gemiddelde Steam sale nog te hoog vindt, hebben we hier een lijstje gratis voorbeelden voor je.

Er was een tijd dat "free to play" een vieze term was in de games industrie. Games die van dit verdienmodel gebruik maken worden overigens nog steeds met de nek aangekeken maar het gaat gelukkig beter. De "slechte" free-to-play worden door de community inmiddels omgekat naar "pay-to-win"-games en de goede free-to-play-games kan je rustig uitspelen zonder te worden benadeeld als je de portemonnee niet trekt. Wij bekijken vandaag enkele geweldige voorbeelden van gratis games die niet proberen via slinkse manieren geld uit je portemonnee te kloppen.

Fortnite: Battle Royale

Wij hadden niet gedacht dat deze game zo'n groot succes zou worden. De originele opstelling, een combinatie van een horde mode, Mincraft-achtige builder en survival game, was gecompliceerd en het heeft jaren lang verkeerd in een ware development hell. En toen de game afgelopen zomer uitkwam, voelde het nog steeds een beetje onafgewerkt en oninteressant aan.

En toen voegde Epic een battle royale modus toe, een battle royale modus die gratis te spelen is, ook al is het basisspel dat niet. Geen verrassing, degenen die Playerunknown's Battlegrounds wilden spelen, maar geen 30 dollar wilden betalen gingen massaal aan de Fortnite. De spin-off-mode wordt nu door tientallen miljoenen mensen wereldwijd gespeeld.

Is de game de moeite waard? Zeker, Fortnite is een geduchte concurrent van PUBG. Het fundament van Fortnite's crafting-feature blijft bijvoorbeeld intact, dus er is een basisbouwcomponent die unieke strategieën mogelijk maakt en spelers iets te doen geeft naast plunderen en verdergaan. Maar laten we duidelijk zijn: De grootste aantrekkingskracht is toch wel dat het een soort PUBG is, maar dan gratis.

De game is inmiddels ook op mobiele iOS-apparaten te spelen en sinds kort ook beschikbaar voor alle Android-apparaten (die krachtig genoeg zijn) waardoor je zelfs onderweg helemala los kan gaan.

Brawlhalla

Je ziet niet vaak free to play vechtspellen (de M.U.G.E.N.-community daargelaten) dus het is verfrissend om Brawlhalla te zien, een free to play fighter die doet denken aan Super Smash Bros. als je er echt goed naar kijkt. De art style trekt ons niet echt aan, maar het geeft je datzelfde waanzinnige gevoel, en zorgt dus voor een geweldige partygame. Download de game, zoek een paar vrienden op en geniet ervan. Wedstrijden kunnen maximaal met z'n achten gespeeld worden, wat meer dan genoeg chaos op je scherm zal toveren.

Wil je echt diep gaan en tegen vreemden online spelen? Veel succes. Zoals elk vechtspel (en de meeste multiplayerspellen, eigenlijk), kan de gemeenschap soms ronduit bot en onbeschoft zijn. "Toxisch" is een woord dat je in menig Steam-review zal tegen komen, waarschijnlijk om goede redenen. Wij zullen het maar gewoon blijven spelen als leuk gezelschapsspel.

World of Tanks

Wargaming heeft een flinke catalogus aan games opgebouwd de afgelopen jaren, maar World of Tanks krijgt nog steeds de meeste aandacht. Het is een simpel concept. Tanks, tanks tanks, waar je ook kijkt, een hele planeet vol met tanks. Kies er een, stel er eentje samen en schiet elkaar overhoop.

Ben je het rijden in een tank zat? Kijk dan eens naar World of Warplanes. Hetzelfde concept, maar dan in de lucht. Ben je liever een waterrat? Ga dan voor World of Warships. Misschien kom je collega Gordon Mah Ung nog tegen.

Lord of the Rings Online

Deze game was ooit een premium game waarvoor mensen zich in moesten schrijven, tegenwoordig is de game helemaal gratis (met hier en daar een kleine item-restrictie). Als je wilt uitbreiden, zal je alsnog de portemonnee moeten trekken, maar dat mag de pret niet drukken.

Dit is dé Lord of the Rings-game, geen enkele andere game komt in de buurt van het originele Tolkien-verhaal. Als je een fan bent van dit universum, probeer deze game dan.

Star Trek Online

Jij bent de kapitein van de USS VerzinZelfEenNaam. Je missie? Dat mag je zelf bepalen.

Deze game heeft ontzettend veel content van zichzelf en de makers hebben kosten noch moeite gespaard om deze vol te proppen met missies. Een leuke extra is dat Star Trek Online wordt geleverd met "The Foundry" een tool waarmee je zelf missies kan bouwen. Sommige spelers hebben volledige tv-series nagemaakt met deze geweldige tool terwijl anderen voor iets totaal nieuws gaan.

De game kan hierdoor praktisch oneindig lang gespeeld worden, zolang er maar genoeg user generated content wordt gemaakt.

Wildstar

Ook dit is een MMO die in eerste instantie is begonnen als game waar je voor moest betalen maar door de jaren heen gratis is geworden. Wildstar is een zeer actievolle zware hardcore-MMO en werd neergezet als echte World of Warcraft killer. Dat is helaas voor de studio nooit gelukt, maar er zijn gelukkig nog genoeg mensen die het spelen en daardoor deze game interessant houden.

EVE Online

Het ziet er in eerste instantie uit als een MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) maar de game wordt door kenners ook wel eens een "spreadsheet simulator" genoemd. De game overspoelt je met statistieken en focust zich op de langetermijnsplanning. Het bouwen van geavanceerde schepen neemt ontzettend veel tijd (en in-game geld) in beslag dus bereid je maar voor op een lange zit. Heb je wat minder geduld? Gooi er dan echt geld tegenaan en koop de onderdelen die je graag wil hebben.

De game is vooral zo leuk omdat er zoveel spelers aanwezig zijn. Er is altijd wel iemand waarmee je zaken kan doen, dingen kan ruilen, bouwen of beroven. De intrige die rond de interstellaire corporate politiek hangt geeft deze game een geweldige diepgang die maar weinig andere games hebben.

Soms is die (politieke) spanning zo groot dat de boel uit elkaar valt en er gigantische oorlogen plaats vinden. Deze oorlog was bijvoorbeeld zo groot dat er 300000 dollar aan echt geld in rook op is gegaan, en dat voor een gratis game.

StarCraft Arcade

Warcraft III was een fantastische real-time-strategy (RTS) Game, maar de custom games die het bedrijf en/of de fans maakte op basis van deze game zorgde ervoor dat het een nog groter succes werd. Defense of the Ancients bijvoorbeeld, zorgde uiteindelijk voor de super populaire Dota 2/Heroes of the Storm en League of Legends Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)-games.

Blizzard hoopte dat succes nogmaals te hebben en maakte het voor gebruikers mogelijk gratis StarCraft II-maps te maken. Het enige dat je hoeft te down is de gratis StarCraft II Starter Edition kopen om te beginnen. Als je je daarmee al vermaakt en je wilt meer avonturen beleven in het Starcraft-universum, kijk dan eens naar de gratis Whispers of Oblivion-game.

Warframe

Dit zou een van de mindere free-to-play-games moeten zijn. Het wordt snel repetitief en er zijn grote balansproblemen en je moet veel wachten. Het wachten kan voorkomen worden door te betalen. Allemaal redenen om de game links te laten liggen...

Maar je speelt als een ruimteninja! Samen met andere ninja's vecht je je een weg door het universum en dat is gewoonweg ontzettend leuk om te doen. Het concept van deze game zorgde ervoor dat wij keer op keer weer inlogde in de game om een rondje te spelen ondanks de minpunten.

Cave Story

Deze action-rpg-platformer met een prachtig verhaal is gemaakt door één persoon, Daisuke "Pixel" Amaya. De programmeur is vijf jaar bezig geweest met deze game en heeft het daarna gratis aangeboden op internet. Langzaam maar zeker werd de game ontdekt door gamers en Cave story werd een gigantische hit. Inmiddels is deze game geport naar tientallen verschillende besturingssystemen (van Linux tot AmigaOS) en hardware-platformen (van de SEGA Dreamcast tot de TI calculator). Later heeft ontwikkelaar en uitgever Nicalis een verbeterde versie van de game uitgebracht op verschillende spelcomputers onder de naam Cave Story+ op spelcomputers als de Wii, Playstation 3 en de Nintendo (3)DS en Steam(box).

Deze remakes zijn overigens niet gratis, maar de originele game is nog steeds, samen met enkele andere gratis games/uitprobeersels van de ontwikkelaar te vinden op de officiële website.

Een dikke, vette aanrader!

Dota 2

Als er een genre is dat goed wordt vertegenwoordigd in de free-to-play-branch dan zijn het wel de MOBA's (Multiplayer Online Battle Arena's) Veel van deze games worden ondanks dat gegeven nog steeds ontzettend veel gespeeld. Dota 2 is op dit moment de meest gespeelde game in deze categorie en tegelijkertijd ook een van de grootste e-sports games met een prijzenpot van 20,7 miljoen dollar.

Als je je nog nooit gewaagd hebt aan MOBA-games, dan is DOTA een goede game om mee te beginnen. Deze game is ooit begonnen als mod van Warcraft III (genaamd Defense of the Ancients) en de grootvader van dit genre. Spelers kiezen een held en vechten daarmee tegen andere teams. Deze "Heroes" moeten de basis van hun tegenstanders uitschakelen en moeten daarvoor zeer veel verschillende tactieken gebruiken.

League of Legends

Als we het hebben over Dota 2, kunnen we League of Legends natuurlijk niet vergeten. Ook dit is een MOBA en de makers van deze gamen hebben zich laten inspireren door Dota 2. Waarom zou je voor League of Legends kiezen in plaats van Dota 2? Dat is een moeilijke vraag die meestal zorgt voor ware fanboy- en flamewars, Het veiligste antwoord is om maar voor de game te kiezen die je vrienden ook spelen of die je zelf het leukst lijkt. De verschillen zijn minimaal.

Heroes of the Storm

Ok, nog één MOBA game dan. Blizzard heeft zich inmiddels ook gemengd in deze oorlog en doet dat met de toegankelijkere Heroes of the Storm. Blizzard is ook wat meer aan het experimenteren met hun MOBA dan andere studio's.

In Heroes of the Storm is het bijvoorbeeld mogelijk met een tweekoppige ogle te spelen waarbij speler 1 de eerste kop bestuurt en speler twee de tweede. Het is misschien nogal gimmicky, maar daardoor is deze game wel lekker "anders".

Team Fortress 2

Team Fortress 2 is de eerste non-MMO, big budget game die ooit is begonnen als een game waarvoor je ooit moest betalen en nu gratis is. Valve heeft het goed voor elkaar met deze game. Team Fortress 2 bestaat al tien jaar en staat nog steeds in de top 5 meest gespeelde games op Steam. Bovendien werkt het bedrijf ook nog steeds aan het spel en komen er nog regelmatig patches en updates uit, fantastisch!

Path of Exile

Als je een free-to-play-RPG wilt spelen die echt goed is, kijk dan eens naar deze game. Het is een van de beste action-RPG's die je maar kan vinden en het ingewikkelde class/leveling-systeem wordt door menig rpg-speler gewardeerd. Het hele point-and-click-op-wezens-totdat-ze-sterven doet het erg goed.

Nog veel indrukwekkender is het feit dat ontwikkelaar Grinding Gear nog steeds nieuwe content en updates toevoegt aan de game. Twee keer in het jaar komt het bedrijf met iets nieuws op de proppen. De volgende toevoeging, The Fall of Oriath, komt in de loop van dit jaar uit en vergoot de game met een extra act.

Fallout Shelter

Fallout Shelter is het bewijs dat een goede naam een game tot een topper kan maken, zelfs als deze game weinig te maken heeft met deze naam. Je moet in deze game je eigen Valut-Tec Vault bouwen om mensen die de laatste grote wereldoorlog hebben overleefd een veilig thuis te geven. Dit is een bouw- en management-game waarbij je vooral ook veel moet wachten.

Veel van de acties die jij in gang zet hebben een real-time-doorlooptijd maar je kan het een en ander versnellen door de portemonnee te trekken. Ondanks dat zit de game erg goed in elkaar en het Fallout-sausje werkt erg goed.

De game is al een tijdje uit voor iOS en Android, maar kan sinds kort ook op de pc worden gespeeld. Uiteraard ziet de pc-versie er een stukje strakker uit en is makkelijker te besturen.

Paladins

Paladins wordt vaak een kloon genoemd van het super populaire Overwatch en dat is begrijpelijk. Het is een hero-based-shooter met een cartoony sausje met hier en daar een mooie overlap, zoals de persoon met het transparante blauwe schild.

Maar Paladins heeft genoeg eigen elementen om de game een eigen identiteit te geven. Het heeft een uniek op kaarten gebaseerd loadout-systeem, mix-and-match-skins en meer. De game heeft misschien niet zo'n goede balans als Overwatch maar het is een goed alternatief op de shooter van Blizzard, en nog gratis ook.

Hearthstone

Deze game heeft wat weg van Magic: The Gathering, Pokémon (het kaartspel, niet de RPG) en andere fysieke collectible card games (CCG's). In Hearthstone moet je het beste kaartendeck samenstellen en met dat deck vechten tegen andere spelers. Het grote verschil? Deze game is gemaakt door Blizzard en gebaseerd op de Warcraft licentie.

En het is een zeer goede game, al heeft deze tegenwoordig wel wat last van groeipijnen. Mensen zijn de laatste tijd niet zo blijk meer met het aantal card-drops en andere free-to-play-aspecten. Elke nieuwe expansion maakt de game weer wat duurder om te spelen en het wordt steeds moeilijker om in te komen. Daarnaast is deze game behoorlijk pittig en worden er zoveel kaarten gebruikt dat het voor beginners behoorlijk lastig. Blizzard is overigens wel bezig daar wat aan te doen.

Deze game is op dit moment, ondanks deze minpunten, nog steeds het populairst dus als je op zoek bent naar een leuke gratis CCG, dan is Heathstone een goede start.

Elder Scrolls Legend

Het is misschien te makkelijk om Elder Scrolls Legends een Hearthstone-kloon te noemen. De game lijkt vooral mee te liften op het succes van Blizzard's kaartenspel. Maar ondanks dat is het nog steeds een super goed spel. Het heeft wat meer willekeurigheden dan Hearthstone en fantastische mechanics (lanes!) en een goede single player-modus.

De game is dit jaar uit beta gegaan en de eerste expansions zijn al aangekondigd. Als je op zoek bent naar een CCG die fris aanvoelt en vol potentie zit, dan kan je deze game zeker proberen.

Planetside 2

Deze free-to-play Massive Multiplayer Online First Person Shooter (F2PMMOFPS) is een gigantische game waarin duizenden gamers vechten in een grote oorlog tussen de Terran Republic, New Conglomerate en Vanu Sovereignty om controle over de planeet Auraxis. Het tempo in deze geweldige game ligt lekker hoog en je zal goed moeten samenwerken met je teammaten om de gevechten te moeten winnen.

Je gaat je tegenstanders niet alleen te voet te lijf, maar je zal ook gebruik moeten maken van tanks, vliegtuigen en APC's. In tegenstelling tot veel van dit soort FPS-games zijn er geen aparte rondes waarin verschillende potten worden gespeeld, maar is het een groot gevecht dat maar niet ophoudt.

Planetside 2 is erg populair en heeft hoge cijfers gescoord van praktisch alle grote game-reviewers. Een dikke aanrader.


Is je pc niet krachtig genoeg voor al deze toffe games of mag je niks installeren? Kijk dan eens naar gratis games die je in je webbrowser kan spelen