Je kent het wel, je loopt rond op een (business) event en je komt allemaal bijzondere mensen tegen, je verzamelt een zak vol visitekaartjes, maar je vindt nooit de kans om ze allemaal rustig in je contactenlijst te stoppen. Een week later wil je een van die mensen spreken en je moet weer door die stapel visitekaartjes rommelen. Dat moet makkelijker kunnen.

En ja, dat klopt. Waarom zou je handmatig alle contactinformatie in je contactenlijst overtypen? Tegenwoordig zijn er apps die dat "automatisch" voor je doen. Visitekaartjesscanners gebruiken de camera van je telefoon om alle gegevens netjes digitaal in je toestel op te slaan. Deze maken meestal een foto van de kaart en gebruiken dan Optical Character Recognition (OCR) om de gegevens op de kaart om te zetten naar bewerkbare tekst. Deze informatie wordt dan toegevoegd aan de database van de app, de contactenlijst van je smartphone of beide. De meeste apps behouden ook de originele ingescande afbeelding voor referentiedoeleinden.

Wij hebben verschillende apps getest op zowel Android als iOS geprobeerd en zowel de gratis al betaalde versies geïnstalleerd.

ABBYY Business Card Reader

ABBYY houdt zich al jaren bezig met OCR-software voor Windows-computers. Het is dan ook geen verrassing dat dit bedrijf uiteindelijk met een visitekaartjes-scanner op de proppen komt. De app is zowel voor iOS als Android beschikbaar en is een van de betere scanners die je kan vinden. Een mooie bijkomstigheid is dat deze app ook Salesforce-exports ondersteunt.

De gratis versie is behoorlijk gelimiteerd, alleen de naam en één telefoonnummer worden opgeslagen. Als je meer wilt, zal je toch echt de portemonnee moeten trekken ((15,99 euro). Mocht je een iOS-apparaat hebben, trek je knip dan nog maar iets verder open, deze kost namelijk 43,99 euro, daar krijg je dan wel "gratis" de Salesforce-export functie bij (Android-eigenaren moeten daar apart voor betalen).


Wij hebben even mogen stoeien met deze app en het viel ons op dat dit een van de weinig apps is die ook goed werkt in landscape modus (of dat überhaupt ondersteunt). Je opties worden netjes en strak weergegeven met mooie graphics en de tekst is goede leesbaar. Je kan drie talen tegelijk gebruiken op de app (die je kan kiezen uit een pool van 21 talen). Erg handig als je met buitenlandse klanten te maken hebt.

Als je een kaart wilt inscannen hoef je deze alleen maar voor de camera te houden en gelijk te houden aan de lijntjes op je scherm. De software regelt de autofocus van je camera en maakt een foto van de kaart. Deze foto wordt vervolgens door het OCR-proces gehaald en geeft je de mogelijkheid de tekst te wijzigen. Je ziet een klein schermpje van de gescande omgeving wat het bewerken makkelijker maakt.

Testresultaten

Onze ervaringen met de OCR waren gemixt. De app mist verschillende elementen op onze testkaartjes. De app nam bijvoorbeeld aan dat MD de achternaam was van een dokter en kon niet goed overweg met teksten op een donkere ondergrond, ook niet als het witte letters waren.

De software kon wel goed overweg met andere talen. De Portugese visitekaartjes werden goed herkend toen de app op die taal werd ingesteld. De accenten op onder andere de "c" en "a" werden goed herkend.

ABBYY maakte goed onderscheid tussen een vast nummer en mobiele nummers. Ook mooie gestyleerde "&"-tekens brachten de app niet van slag. Gebieden waar de app niet goed mee overweg kan worden rood aangegeven.

Als je klaar bent met de app kan je de informatie opslaan in de ABBYY Cardholder opslaan (een interne kaartendatabase) of in je normale contactenlijst. Daarnaast kan je de boel exporteren als .VCF-bestand.

Zelfs met deze kleine minpuntjes is deze scanner nog steeds de beste visitekaartjes-scanner die je kan vinden. Zeker als je veel in het buitenland zit en met verschillende talen aan de slag moet.

ScanBizCards

ScanBizCards begint met een helder, makkelijk te begrijpen openingsscherm, maar de rest van de app ziet er helaas niet zo veelbelovend uit. De rest van de interface is ingewikkeld en vereist extra stappen om dingen gedaan te krijgen. Sterker nog, de old-school interface doet ons denken aan hele oude versies van Android.

Wil je een veld bewerken? Druk op de pijl om het veld te openen zodat je kan gaan bewerken. De volledige kaart verschijnt op je scherm dus als je iets kleins wilt aanpassen, mag je gaan priegelen. Je kan niet zoomen en de app negeert velden die het niet herkent. Er is geen rekening gehouden met social media.

Als je de kaart bewerkt kan je de edits in de apps opslaan in de app zelf of naar Google contacts. Als je wilt kunnen medewerkers van Circleback (de makers van deze app) kaarten voor je "transcriben". Hiervoor moet je wel een extra abonnement afsluiten. De prijs daarvan hangt af van de versie die jij op dit moment gebruikt. 0,18 dollarcent per stuk of "gratis" als je de enterprise versie aanschaft. De premium versie kost overigens 1,13 euro (1,09 euro voor de iOS-versie).

Er is ook nog een gratis versie beschikbaar, deze serveert je advertenties, mist wat features en laat je maar drie kaartjes per week opslaan. Een mooi voordeel si dat ook deze app overweg kan met SalesForce en daarnaast ook met SugarCRM, LinkedIn, Jigsaw/Data.com Connect en Zoho CRM.

testresultaten

Hier kunnen we kort over zijn. Je MOET aanpassingen en verbeteringen aanbrengen...altijd. Van alle apps die wij hebben getest had deze de meeste moeite met onze testkaartjes. Er worden veel OCR-fouten gemaakt en de app had grote moeite met tekstoriëntatie op landscape-kaarten.

Worldcard Mobile

Deze app probeert echt een grote wereldspeler te zijn. Er zijn negen verschillende versies te vinden in de appstores met gelokaliseerde versies voor Korea, China en Japan. De app kon ook goed overweg met onze internationale kaarten. Ook van deze app is er een betaalde en gratis versie beschikbaar. De betaalde versie geeft je de mogelijkheid 50 kaarten op te slaan en je data te exporteren naar andere platformen.

Net als met veel andere apps druk je op je scherm om een foto te maken, deze wordt vervolgens gescand en de tekst wordt via OCR geïnterpreteerd. De app was fijn om mee te werken, maar als er een veld niet wordt erkend, is het erg vervelend dat je steeds op het plus-knopje moet drukken om een regel tevoorschijn te laten komen waarop je de missende data kan invullen.

De gratis versie is behoorlijk beperkt en je kan maar vijf scans per week opslaan.

Een leuke extra is dat deze app e-mail handtekeningen kan toevoegen aan een record. Opgeslagen kaarten worden netjes op alfabetische volgorde weergegeven, maar er kunnen uiteraard ook handmatig groepen worden aangemaakt.

De Android-versie kost 5,67 euro en de iOS-versie 7,99 euro.

Testresultaten

De app miste een paar dingen in de scans. Er was zelfs een kaart waar de bedrijfsnaam en het adres niet werden meegepakt bijvoorbeeld. Daarnaast had het moeite met hippe design-elementen. Het luxe "7"-teken werd gezien als een "6" of een "8", maar daartegenover stond dan wel weer dat de app het goed deed met glossy high-design-kaarten.

Ook met internationale kaarten had de app geen probleem. De scans waren niet foutloos, maar beter dan gemiddeld.

Business Card Reader Pro

De app Business Card Reader Pro (€7,99) heeft een intuïtieve, doelgerichte interface - de app heeft een skeuomorfe interface die een doos van fysiek visitekaartjes pakt met kaarten erin. De iOS-versie ziet er stukken beter uit dan de prozaïsche Android-versie, wat wellicht de reden is dat de app enkel nog beschikbaar is voor de iPhone.

Het scannen en verwerken van een kaartje ging redelijk vlot. De app neemt een foto automatisch, wat gewenning vereiste. Een nadeel van deze methode is dat soms de autofocus niet naar behoren werkt. Het vreemde is dat het onduidelijker is wat er na het scannen moet gebeuren. Je krijgt vier opties: Done, Merge Contact (koppeling met je contacten), LinkedIn (download info van linkedIn) en View as Text.

Je kunt het later bekijken en zoeken op specifiek informatieveld in de Card Holder. In de Android-versie werkte het bewerken van deze velden niet, misschien een extra reden dat die app verdwenen is uit Google Play? Er zijn geen velden voor info over sociale media en linkjes naar social media werden genegeerd nij het scannen.

Er zijn ook genoeg talen ondersteund, naast Nederlands en Engels heb je Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Zweeds, Turks, Grieks, Noors, Chinees, Japans en Koreaans. Er is ook een exporteerfunctie naar Salesforce en Evernote, hoewel dit een complex proces is met eigen PDF-documentatie.

Testresultaten

Waarschijnlijk vanwege de problemen af en toe met autofocus waren de resultaten niet erg consistent. De app transformeerde met succes de breedsprakige stijl van het kaartje van een arts, een stukje gespiegelde tekst en een glossy kaart met grafisch intense stijl van een gamebedrijf allemaal met succes naar een digitale versie. Maar bij een kaartje die zelfs heel simpel was vergeleken met de andere, ging het mis met de OCR en werden velden verkeerd geïnterpreteerd.

De app is in onze eindconclusie het beste geschikt voor mensen die willen dat ze eenvoudig door het proces worden geleid met visuele dialogen gedurende het scannen van het kaartje. Maar andere apps uit dit overzicht zijn flexibeler en nauwkeuriger.

Business Card Reader Pro

De app Business Card Reader Pro (€7,99) heeft een intuïtieve, doelgerichte interface - de app heeft een skeuomorfe interface die een doos van fysiek visitekaartjes pakt met kaarten erin. De iOS-versie ziet er stukken beter uit dan de prozaïsche Android-versie, wat wellicht de reden is dat de app enkel nog beschikbaar is voor de iPhone.

Het scannen en verwerken van een kaartje ging redelijk vlot. De app neemt een foto sautomatisch, wat gewenning vereiste. Een nadeel van deze methode is dat soms de autofocus niet naar behoren werkt. Het vreemde is dat het onduidelijker is wat er na het scannen moet gebeuren. Je krijgt vier opties: Done, Merge Contact (koppeling met je contacten), LinkedIn (download info van linkedIn) en View as Text.

Je kunt het later bekijken en zoeken op specifiek informatieveld in de Card Holder. In de Android-versie werkte het bewerken van deze velden niet, misschien een extra reden dat die app verdwenen is uit Google Play? Er zijn geen velden voor info over sociale media en linkjes naar social media werden genegeerd nij het scannen.

Er zijn ook genoeg talen ondersteund, naast Nederlands en Engels heb je Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Zweeds, Turks, Grieks, Noors, Chinees, Japans en Koreaans. Er is ook een exporteerfunctie naar Salesforce en Evernote, hoewel dit een complex proces is met eigen PDF-documentatie.

Testresultaten

Waarschijnlijk vanwege de problemen af en toe met autofocus waren de resultaten niet erg consistent. De app transformeerde met succes de breedsprakige stijl van het kaartje van een arts, een stukje gespiegelde tekst en een glossy kaart met grafisch intense stijl van een gamebedrijf allemaal met succes naar een digitale versie. Maar bij een kaartje dat zelfs heel simpel was vergeleken met een andere, ging het mis met de OCR en werden velden verkeerd geïnterpreteerd.

De app is in onze eindconclusie het beste geschikt voor mensen die willen dat ze eenvoudig door het proces worden geleid met visuele dialogen gedurende het scannen van het kaartje. Maar andere apps uit dit overzicht zijn flexibeler en nauwkeuriger.

Foxcard Pro

Deze app heeft een erg mooie in-app management tool waarin e-mail en tekst kan worden gecategoriseerd. Daarnaast kunnen contacten ook worden gedeeld en verwijderd. Een database in de cloud maakt het mogelijk ingescande kaarten te synchoniseren over meerdere apparaten.

De app kan verder ook vertalen van/naar het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Spaans en Zweeds.

Een nadeel is wel dat deze app geen dienst kan doen als social networking tool met andere FoxCard-gebruikers. Je kan geen digitale features toevoegen aan je huidige visitekaartjes en deze digitaal delen met andere gebruikers.

Deze app kost 4,33 euro en er is ook een gratis versie beschikbaar met de nodige restricties. De iOS-versie is gratis te downloaden en binnen de app kan er voor 1,99 euro in-app een maandabonnement aanschaffen.