Kodi komt de laatste tijd vooral negatief in het nieuws. De media-industrie associeert de software regelmatig met piraterij tot grote ergernis van de makers van het pakket. Het is uiteraard mogelijk Kodi helemaal uit te bouwen tot ultiem piratenpakket en dat is veelal de reden waarom verschillende instanties de software wegzetten als illegale software.

Sommige bedrijven gaan daarin zo ver dat zij zelfs de Raspberry Pi in een kwaad daglicht zetten. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat er mensen zijn die kastjes verkopen met een ingebouwde Raspberry Pi en Kodi vol met illegale plug-ins. De Britse antipiraterij-lobby deed daar nog een schepje bovenop en opperde dat deze "Kodi Boxes" brandgevaarlijk waren.

Al deze negatieve berichtgeving rondom de software heeft ervoor gezorgd dat Google het woord "Kodi" niet langer als suggestie of autocomplete-term laat verschijnen in de zoekbalk. Het woord is door het bedrijf op de piraterij-zwarte lijst geplaatst.

Het team achter de populaire mediacenter-software heeft zich meerdere malen negatief uitgesproken over deze aantijgingen en drukt gebruikers op het hart zich vooral niet bang te laten maken door deze FUD. Kodi is legale software voor je HTPC/mediacenter en kan audio en video streamen uit verschillende bronnen, maar deze ook legaal afspelen. Ook zijn er meer dan genoeg plug-ins die deze software volledig legaal uitbreiden. Vandaag bekijken wij er 5.

Nederlandse Televisie plug-ins

Het (terug)kijken van Nederlandse televisie is een fluitje van een cent dankzij de vele plug-ins die beschikbaar zijn in de standaard repository van Kodi. Zowel voor de Publieke omroep (NPO), RTL, SBS en andere commerciële zenders als Nickelodeon en Veronica zijn plug-ins beschikbaar die perfect werken. Sommige plug-ins kunnen los worden geïnstalleerd terwijl anderen onderdeel zijn van de populaire Retrospect plug-in.

Deze plug-ins zijn niet gemaakt door of in opdracht van deze zenders, maar maken gebruik van de beschikbare API's. Ironisch genoeg werken sommige van deze plug-ins beter dan de officiele apps die beschikbaar zijn voor Android en iOS.

Deze plug-ins worden actief onderhouden en zenders hebben daar blijkbaar geen problemen mee.

SpotiBMC/Spotify Kodi Addon

Kodi is erg goed in het streamen van muziek vanaf verschillende bronnen. Of dat nou internet-radiostations zijn, podcasts of alternatieve servers, Kodi kan het allemaal out of the box. Wil je meer? Dan kan je jezelf laten verbazen door de gigantische beschikbaarheid aan audio plug-ins.

Wij richten ons nu vooral op Spotify omdat dit op dit moment de populairste muziekdienst is. Spotify heeft geen officiële plug-in beschikbaar en daarom zijn er verschillende mensen die zelf een plug-in hebben gebouwd en aanbieden. Ook deze plug-ins maken gebruik van de officiële API van het bedrijf dus alles werkt gewoon naar behoren.

Er zijn alleen twee dingen waar je rekening mee moet houden. De plug-ins kunnen alleen gebruikt worden als je een premium-account hebt bij Spotify en de plug-ins staan niet in de officiële repository waardoor je iets meer moeite moet doen om deze te installeren.

Er zijn verschillende manieren om deze plug-ins te installeren. Je kan de plug-ins los downloaden (SpotiMC en Spotify Kodi Addon) en installeren of een 3rd-party repository installeren en de plug-ins van daaruit toevoegen.

In de onderstaande video kan je zien hoe je dit doet.


De bouwer van de Spotify for Kodi-Addon heeft aangegeven dat hij bezig is de plug-in toe te voegen aan de standaard repository van Kodi waardoor het installeren hiervan uiteindelijk net zo makkelijk wordt als andere plug-ins.

YouTube

YouTube is een van de populairste videodiensten ter wereld en het is dan ook niet zo gek dat er een addon beschikbaar is voor Kodi. Zoek video's en bekijk playlists in een handomdraai. Je kan zelfs a la Google Chromecast YouTube-video's doorsturen naar je mediacenter en verder kijken op je tv.

Ook De YouTube-plugin is niet gemaakt door Google zelf, maar dat mag de pret niet drukken. De software werkt perfect en Google heeft geen plannen deze te blokkeren. Bovendien is de add-on gewoon beschikbaar in de officiële repository waardoor installatie een fluitje van een cent is.

Twitch

Wil je live-uitzendingen bekijken van hardcore-gamers en e-sportswedstrijden streamen? Geen enkel Probleem. De Twitch-addon laat je in een handomdraai de leuke streams bekijken en als je inlogt kan je zelfs van enkele Twitch premium-features gebruik maken. Gewoon vanaf de bank.

Twijfelgevallen

Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in de plug-in wereld. Er zijn inmiddels duizenden officiële add-ons beschikbaar, maar de kans is groot dat ze niet allemaal werken. Dat komt niet omdat de addons slecht in elkaar zitten, maar meer door blokkades vanuit de fabrikanten. Geoblokkades bijvoorbeeld. Daar kan je wel omheen werken door gebruik te maken van een VPN, maar dat is niet legaal.

Daarnaast worden sommige APIs ook zonder aankondiging gewijzigd waardoor populaire addons als Amazon Prime en Netflix niet meer naar behoren werken. Netflix heeft eerder (tijdens ondersteuningsgesprekken) aangegeven te overwegen een officiele plug-in uit te brengen voor Kodi, maar fans wachten nu al jaren en Netflix houdt de kaken stevig op elkaar.

Kodi heeft wat dat betreft een beetje last van het kip-ei-verhaal. Gebruikers zullen de dienst sneller vullen met illegale plug-ins om het streamen van populaire films mogelijk te maken en bedrijven zullen daarom blijven klagen dat Kodi wordt gebruikt voor illegale doeleinden, maar als zij zelf geen legale plug-ins uitbrengen zullen gebruikers de software nooit helemaal legaal kunnen inzetten als zij gebruik willen maken van deze diensten. Het is echter nog maar de vraag of mediabedrijven zelf met officiële addons op de proppen komen. Aangezien er al verschillende manieren bestaan om media van deze bedrijven te bekijken (via een app of via de webbrowser), kunnen bedrijven makkelijk zeggen dat zij al genoeg alternatieven aanbieden waardoor Kodi-gebruikers het nakijken hebben.