Microsoft onthulde deze week een waslijst van nieuwe Outlook- features die net verschijnen of zullen verschijnen, inclusief beter agendabeheer als je reist naar een andere tijdzone en een overzicht van wie er heeft gereageerd om een vergadering bij te wonen. Nog niet alle features zijn ook direct te gebruiken, want ze moeten verschijnen in verschillende Outlook-apps als Office 365, de webinterface en mobiele applicaties.

Van de talloze features die zijn besproken, noemen we er hier vijf waarvan we denken dat het potentieel het belangrijkst kan zijn.

1. Herinneringen aan rekeningen

Microsofts software kijkt al binnen e-mails welke beloftes je hebt gedaan en geeft je automatisch herinneringen voor een follow-up. Datzelfde concept wordt nu gebruikt voor deze features. Als Outlook een betalingsherinnering ziet langskomen, wordt deze automatisch toegevoegd aan je agenda om de taak te voldoen voor de deadline en stuurt je twee dagen voor die verloopt een e-mail als herinnering.

Net als de features van Outlook die automatisch evenementen aanmaken uit gegevens over vluchten, hotelovernachtingen, autohuur en meer, is ook deze feature momenteel alleen beschikbaar in de webinterface van Outlook.com.

2. Wie heeft er gereageerd?

Het is niet zo nuttig om een vergadering bij te wonen waar de mensen die voor jouw doeleinden belangrijk zijn niet aanwezig zijn. Om die reden hebben Outlook in Windows en Outlook.com de optie om in één oogopslag te zien als je op een afspraak klikt wie er aanwezig is en wie niet. Dat kon al een beetje met de Deelnemerslijst in de oude interface, maar deze GUI is een stuk duidelijker.

3. Beheren van tijdzones

Iedereen die wel eens een tijdgrens is overgestoken weet dat bijeenkomsten die op lokale tijd zijn gepland risico's tot misverstanden met zich meebrengt. In de nieuwe versie zie je de afspraak met indicatie van meerdere tijdzones. Microsoft zegt dat je zelfs het vertrek van een vlucht in de ene tijdzone en aankomst in de andere kunt instellen en zelfs zien hoe de agenda omgaat met de vlucht over verschillende landen heen.

4. BCC-waarschuwingen

Af en toe zit je in een Blind Carbon Copy en ben je een verborgen deelnemer aan een groepsmail. Soms wil je reageren op een bericht, zonder dat andere ontvangers dan zien dat je in de BCC zat, wat nogal eens per ongeluk gebeurt. Outlook geeft je straks een melding of je zeker weet dat je alle deelnemers wilt beantwoorden of alleen de afzender.

5. Quick Reply op mobiel

Deze feature, waarmee je een chatachtige reactie maakt die het originele bericht in het hoofdvenster laat staan bestaat al in Outlook voor iOS, maar wordt ook toegevoegd aan Outlook Mobile op Android.