De beste allrounder: Gmail

Laten we beginnen met the usual suspect. Gmail is krachtig en makkelijk te gebruiken, vooral als je Gmail ook op je pc gebruikt. De Android-app heeft je dezelfde standaard inbox-mogelijkheden als de desktopversie inclusief alle categorieën, labels en andere functies die je gewend bent van de desktop-versie. Daarnaast kan je ook gebruik maken van Gmail's handige snoozing-systeem.

De app wordt dan wel Gmail genoemd, maar de app werkt met elk mail account en zelfs meerdere accounts tegelijk. En ze hoeven niet eens van tevoren gekoppeld te worden met Google.


De beste app voor Outlook-gebruikers

Outlook wordt nog steeds erg veel gebruikt in het bedrijfsleven en door gebruikers die zich hebben vastgebeten in het Microsoft-ecosysteem. De Android-versie zal een feest der herkenning zijn en heeft een mooie interface met Microsoft's gefocuste inbox configuratie. Emails worden gesorteerd in de Prioriteit- of Overige-tab. De app geeft je zelfs toegang tot agena's op dezelfde manier als de desktop-app dat zou doen.

Ook deze app is niet per se gebonden aan Microsoft-adressen. Je kan in principe elke maildienst toevoegen aan de app.


Beste app voor encryptie: Protonmail

Als het gaat om echt veilige e-mailcommunicatie, is ProtonMail het programma dat je wilt hebben. Het maakt gebruik van een open source vorm van end-to-end encryptie die ervoor zorgt dat je berichten ontoegankelijk blijven voor iedereen, behalve voor je beoogde ontvanger - en, als je wilt, zelfs ontoegankelijk voor die persoon, als hij of zij je bericht niet binnen een bepaalde hoeveelheid tijd opent.

Het bedrijf achter de app benadert privacy serieus: Je bent niet verplicht om persoonlijke informatie te verstrekken bij het aanmelden, de dienst slaat geen IP-adressen of identificatiegegevens op en de servers worden gehost in Zwitserland om ze buiten de jurisdictie van de VS en de Europese Unie te houden - zodat zelfs als aanklagers om de een of andere reden je gegevens in handen willen krijgen, ze het moeilijk zouden hebben als gevolg van de Zwitserse privacywetgeving.

De dienst vereist niet dat je ontvangers ProtonMail gebruiken. Als je een versleuteld bericht naar een gewoon e-mailadres stuurt, stel je gewoon een wachtwoord in en geef je een hint die alleen je ontvanger zou begrijpen. Hij of zij ontvangt dan de hint samen met een link om het bericht te onstleutelen. Je kan ook gewoon gewone, onversleuteld e-mails versturen zoals je dat in elke andere e-mailclient zou doen.

ProtonMail is gratis met bepaalde beperkingen - je kunt slechts één e-mailadres, 500 MB opslagruimte en drie mappen voor je berichten gebruiken. Abonnementen die deze beperkingen verhogen en andere geavanceerde functies toevoegen, waaronder de mogelijkheid om je eigen domein te gebruiken, beginnen bij $55 per jaar.


De beste no-nonsense app: K9-mail

Leuk al die toeters en bellen waarbij je e-mail slim wordt beheerd door allerlei assistenten en tools, maar als je gewoon wilt mailen en alles in eigen hand wilt houden, is K9-mail de client om te gebruiken. Je kan meerdere accounts tegelijk gebruiken en deze apart van elkaar beheren of alle berichten bij elkaar in een centrale mailbox bekijken en beantwoorden en het maakt niet uit welke dienst of provider je gebruikt.

De app heeft misschien niet zoveel features als andere clients in deze lijst, maar dat kan juist worden gezien als voordeel. Per slot van rekening is het belangrijkste dat je doet met een mailclient toch echt het versturen van berichten en dat gaat met deze applicatie prima.


Beste allround sms-apps: Pulse en Handcent

Upgrade je Android sms-ervaring met Pulse, een doordacht ontworpen dienst waarmee je je je afvraagt hoe je al die tijd genoegen kon nemen met de standaard SMS-app van Android. Pulse maakt het eenvoudig om berichten te versturen en te ontvangen van elk apparaat of set van apparaten die je gebruikt, inclusief desktopcomputers (via de webinterface, Chrome-app of -uitbreiding, en native Windows- en Mac-apps) en andere Android-apparaten. Het houdt ook je berichten veilig geback-upt en gesynchroniseerd, zodat ze altijd en overal beschikbaar zijn - zelfs wanneer je van telefoon wisselt of je huidige toestel reset.

(Google's standaard berichtenapp, daarentegen, maakt alleen een back-up en synchroniseert alleen gegevens op Pixel-telefoons - en zelfs daar is een limiet van 25 MB en MMS-berichten zijn niet inbegrepen).

Onder het oppervlak is Pulse overvol met nuttige functies en mogelijkheden voor maatwerk. Je kan het zelfs zo instellen dat berichten automatisch worden beantwoord met een vooraf geschreven antwoord wanneer je aan het rijden bent, terwijl je op vakantie bent, of wanneer een binnenkomend bericht een bepaald trefwoord bevat.


En dan is er ook nog Handcent. Deze sms-app zit tjokvol handige features die smsen bijna naar het niveau tillen van een instant-messaging-dienst als Whatsapp. Stickers, beveiligde berichten/versleuteling, emoji, thema's/skins, groepsberichten etc. Net als Pulse heeft deze app ook een desktop-client waardoor je direct door kan sms-en als je aan het werk bent op je pc.

Daarnaast heeft ook deze app de mogelijkheid je berichten te back-uppen waardoor je niet bang hoeft te zijn alles kwijt te raken als je switcht van telefoon.

Kortom, een heel complete app die het ouderwetse medium dat sms heet naar een hoger niveau tilt.


De beste SMS-app met versleuteling: Signal

Extra privacy nodig voor je tekstgebaseerde discussies? Wat ProtonMail doet met e-mail, doet Signal met sms-berichten: betrouwbare encryptie voor je sms'jes. Telkens wanneer je chat met een andere Signal-gebruiker, beveiligt de open source service je gesprek met end-to-end encryptie en zonder dat je gegevens op externe servers worden opgeslagen. De app biedt ook versleutelde spraak- en videogesprekken tussen gebruikers van Signal. Daardoor is deze fantastische app niet alleen een geweldige sms-slient, maar het zou zelfs gezien kunnen worden als Whatsapp- en/of Telegram-vervanger.

Als je smst met iemand die geen Signal gebruikt, krijg je daar netjes een melding van (zodat je weet dat je bericht onversleuteld wordt verstuurd) en wordt je sms als normaal bericht behandeld.