Verzamelde data verwijderen met één druk op de knop

Een van de veelgehoorde klachten rondom Windows 10 is toch wel Microsoft's telemetrie-gebruik. Microsoft kwam gebruikers een beetje tegemoet door privacy-instellingen toe te voegen aan het systeem. Microsoft heeft daar nu een "Delete"-knop aan toegevoegd. Als je naar Instellingen > Privacy > Feedback & Diagnose navigeert en op die knop klikt, wordt alle lokaal verzamelde data verwijderd.

Let wel op, dit gaat alleen op verzamelde data die nog lokaal staat. Alles wat al is ge-upload naar Microsoft blijft daar gewoon staan. Je zal die gegevens via Microsoft's privacy-dashboard in de cloud moeten verwijderen.

App-by-app GPU management

Als je een desktop-pc met grafische kaart hebt, weet je waarschijnlijk wel dat zowel AMD als Nvidia utilities meeleveren waarmee je kan kiezen welke app welke videochip gebruikt (de geïntegreerde videochip in de processor of de zware losse videokaart).

Dit kan tegenwoordig geregeld worden vanuit Windows zelf. Ga naar "Instellingen > Systeem > Beeldscherm" en klik op de link naar de grafische instellingen. Dit hoef je niet per se te doen, Windows zal dat in bijna alle gevallen automatisch goed doen, maar mocht je een uitgesproken voorkeur hebben, of lichtere games liever spelen via de geïntegreerde GPU om je accu een beetje te sparen? Dan kan je dat nu makkelijk regelen met deze optie.

Verbeterde Gamebalk

De Gamebalk is al een tijdje te vinden in Windows 10 en Microsoft heeft deze feature nu onder handen genomen en het een en ander toegevoegd waaronder een klik (hoera!) en switches om je microfoon en camera in- en uit te schakelen en de titel van je Mixer stream wijzigen.

De Gamebalk oogt misschien wat opdringerig (en zal waarschijnlijk nog opdringeriger worden naarmate er meer functies worden toegevoegd), maar het is wel een zeer nuttige tool.

Fonts in de Microsoft Store

Microsoft biedt sinds kort nieuwe lettertypes aan via de store. Op dit moment kan je er kiezen uit 9, maar wij gaan ervan uit dat dit er snel meer worden als het systeem officieel wordt uitgerold. Deze lettertypes kunnen worden beheerd vanuit het instellingen-menu via Instellingen > Persoonlijke instellingen> Lettertypes.

Swift Pair: On-demand Bluetooth pairing

Normaal gesproken gaat het pairen van Bluetooth-apparaten via 'Instellingen > Apparaten > Bluetooth en andere apparaten' en klik je op het "+"-icoontje om het pairing-proces te starten.

In de Spring Creators Update gaat dat iets makkelijker. Als je wilt pairen met je computer, zoek je op het apparaat naar de computer waarmee je wilt pairen. Er verschijnt een pop-up-schermpje met de vraag of je door wilt gaan met het uitvoeren van het verzoek. Microsoft noemt dit Swift Pair.

Deze feature werkt op dit moment alleen nog maar met de Surface Precision Mouse.

Wachtwoordloos in Windows 10 S

Als je een Windows 10 S-machine gebruikt kan je een optie inschakelen die ervoor zorgt dat je geen wachtwoord meer hoeft te gebruiken om in te loggen. Hierdoor gebruik je de Authenticator-app voor Android of iOS.

De app geeft je de mogelijkheid een tijdelijke code in te stellen in je pc of via een enkele klik in te loggen. Deze optie zal je binnenkort vaker zien aangezien Windows 10 S als losse modus een prominentere rol zal spelen.

Iets betere audio-instellingen

De audio-instellingen van Windows 10 worden langzaam maar zeker aangepast. Bij elke grote update worden deze opties bijgewerkt. Microsoft's probleem met deze functie (en enkele andere instellingen) is dat veel opties verspreid zijn over verschillende elementen en menu's (taakbalk, configuratiescherm en instellingen). Microsoft is al een tijdje bezig de instellingen bij elkaar te zetten in het instellingen-menu (dit is nog steeds gaande).

Het nieuwe instellingen-menu heeft alles netjes bij elkaar staan en al deze instellingen zijn gelukkig ook te vinden in de taakbalk. Deze nieuwe opties bestaan onder andere uitmicrofoon-niveaus met realtime-feedback.

Het enige jammere is dat Microsoft nog steeds geen algemene graphic equalizer meelevert, al zit deze wel standaard in de Groove-app, die Microsoft later vakkundig de nek omdraaide en gebruikers doorverwijst naar Spotify. Heeft Spotify wel een equalizer? Natuurlijk niet.