Paint.NET

Dit tekenprogramma kan je zien als Paint on steroids. Het bevat aardig wat functies die veel commerciële grafische programma's ook hebben zoals het werken met meerdere lagen en de beschikbaarheid van verschillende effecten. Daarnaast kan het programma overweg met verschillende plug-ins.

De software is gemaakt op het .NET-framework door een student van de Washington State University. Microsoft fungeerde als mentor. Paint.NET is uiteindelijk onder de open source licentie vrijgegeven en kan hier worden gedownload.

Dit programma is alleen beschikbaar voor Windows, maar is door verschillende partijen gepoort naar andere besturingssystemen. Linux-gebruikers zouden bijvoorbeeld kunnen kijken naar paint-mono, al wordt deze niet meer onderhouden.

Pinta

Pinta is een Paint.NET-kloon en gemaakt voor Windows, macOS, *BSD en Linux. Dit software-pakket heeft ongeveer dezelfde functies als Paint.NET en is gebouwd door Jonathan Pobst. Inmiddels is het project over genomen door een andere groep ontwikkelaars en in tegenstelling tot Paint-mono wordt er nog gewerkt aan deze software.

Pinta is geschreven in C# en maakt gebruik van de GTK+ toolkit. De effectfilters komen rechtstreeks uit Paint.NET waardoor Linux- en Mac-gebruikers rustig deze software kunnen gebruiken zonder tegen vervelende verrassingen of compatibiliteitsproblemen aan te lopen.

Pencil

Dit open source tekenprogramma kan nog net wat meer dan de eerder genoemde tools. Naast het standaard bewerken van afbeeldingen en zelf uit de losse hand tekenen, geeft deze tool je ook nog eens de mogelijkheid te prototypen.

Pencil heeft verschillende "stencils" aan boord waarmee je makkelijk en snel flowcharts kan maken of User interfaces kan ontwerpen. Deze stencilsets kunnen worden uitgebreid met extra pakketten die kunnen worden gedownload op de site van de bouwer. Je zal wel even door moeten klikken want als je vanuit de hoofdpagina klikt op de stencils en templates-link kom je terecht op een pagina vol dode links. De stencils kunnen rechtstreeks gedownload worden van de Google code-pagina.

Ook deze tool is beschikbaar voor zowel Windows als macOS en Linux.

Krita

Krita is gemaakt door artiesten die graag betaalbare tools op de markt willen zien die iedereen makkelijk kan gebruiken. De tool is in eerste instantie begonnen als een geavanceerde Paint-kloon, maar is door de jaren heen zo uitgebreid geworden dat er nu maar weinig overeenkomsten zijn te vinden met het tekenprogramma.

Inmiddels heeft de software een flinke fanbase en wordt zelfs door comic-book-tekenaars gebruikt. Krita lijkt tegenwoordig meer op een concurrent van Photoshop dan een concurrent voor Paint, maar dat mag de pret niet drukken. De applicatie heeft zelfs de mogelijkheid afbeeldingen te animeren.

Ook deze applicatie is beschikbaar voor Windows macOS en Linux en kan hier worden gedownload.

MyPaint

Een simpel no-nonsens tekenprogramma dat de nadruk vooral legt op het maken van tekeningen en minder op het bewerken van bestaande afbeeldingen. Wat dat betreft lijkt deze tool meer op Paint dan de voorgaande programma's. Alleen de layout wijkt wat meer af en lijkt in eerste instantie zelfs iets simpeler te ogen dan die van Paint zelf.

Laat je daardoor niet van de wijs brengen, dit is een knap stukje software met een hoop mogelijkheden en extra opties (die je even in moet schakelen). Hierdoor is MyPaint ideaal voor zowel de mensen die even snel een simpele Paint-achtige tekening willen maken alsook de mensen die geavanceerder te werk willen gaan.

Net als met Pencil heb je de mogelijkheid extra onderdelen (brushes) te downloaden voor het pakket. Ook kan je je zelfgemaakte brushes weer delen met de wereld en zo samen met de community een flinke database opbouwen. Hiervoor kan je terecht op de Brush-packages Github-pagina.

Ook dit pakket is gemaakt voor zowel Windows, Linux als macOS en kan hier worden gedownload.

mtPaint

Mark Tyler is lang geleden begonnen met een tekenprogramma dat aardig wat overeenkomsten heeft met Microsoft Paint. Naast de standaard-functies van Paint heeft deze software onder andere ook de mogelijkheid met lagen te werken (maximaal 100), animated GIFs te maken, gammacorrectie toe te passen en verschillende simpele effecten toe te passen. Ondanks deze mogelijkheden neemt dit programma erg weinig systeembronnen in beslag. De software draait al op een pc met een 200 MHz-processor met 16 MB RAM.

Mark Tyler werkt overigens niet meer aan deze software en de tool wordt nu onderhouden door Dmitry Groshev. Tyler heeft versie 3.09 geforked en uitgewerkt tot rgbPaint. Deze software is speciaal ontwikkeld voor jet OLPC-project en kan daarom, net als mtPaint, goed draaien op systemen met waar weinig systeembronnen. Ideaal dus voor mensen die bijvoorbeeld de Raspberry Pi als primaire desktop-computer gebruiken.

Ook dit programma oogt out of the box heel erg simpel en ook hier geldt weer dat er genoeg diepgang aanwezig is om dingen te doen die met Microsoft's Paint niet mogelijk zijn.

Beide programma's zijn beschikbaar voor Windows en Linux; mtPaint kan hier worden gedownload en rgbPaint hier.

mtPaint

rgbPaint

Pixia

Dit tekenprogramma is speciaal ontworpen voor de anime/manga-community, maar wordt tegenwoordig door verschillende mensen in verschillende branches gebruikt. Ook deze software heeft een hoop features die niet te vinden zijn in de originele versie van Paint waaronder lagen, transparantie-effecten, ondersteuning voor verschillende tekentabletten en RGB-bestandsformaten als PSD.

Er is ook nog een geavanceerdere versie van Pixia aanwezig genaamd Phierha. Deze versie heeft een betere UI en heeft een stuk meer functies.

De software is alleen beschikbaar voor Windows.

GIMP

De GNU Image Manipulation Program (GIMP) is toch wel het meest genoemde programma als men praat over Photoshop-vervangers. Deze software is misschien ook wel te zwaar en uitgebreid om als Paint-alternatief te noemen, maar aangezien andere pakketten in deze lijst ook aardig uitgebreid zijn, kunnen we het niet laten deze te noemen.

Deze applicatie is zeer uitgebreid en kan makkelijk worden uitgebreid met allerlei plug-ins, filters en script. Ook zijn er verschillende bedrijven die de software aanpassen (meestal de user interface). Gimpshop is bijvoorbeeld een pakket, gebaseerd op GIMP, maar met de look and feel van Photoshop. Ook zijn er verschillende Photoshop-functionaliteiten, die standaard niet in GIMP zitten toegevoegd aan deze aangepaste versie, ondanks dat alles is deze versie nog steeds gratis en kan deze hier worden gedownload.

Als je in de (Hollywood)-filmwereld zit, is de kans aanwezig dat je ooit hebt gehoord van Cinepaint. Deze software is een omgebouwde versie van GIMP om overweg te kunnen met standaard applicaties en tools die gebruikt worden in de filmwereld. Het pakket stond vroeger bekend als Film Gimp en kan gratis worden gedownload.

Zowel GIMP als de varianten zijn gratis beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

Bonus: Microsoft Paint

Leuk en wel natuurlijk, al die alternatieven, maar als je nou écht geen afscheid kan nemen van Microsoft's tekenprogramma, blijf dan gewoon Microsoft Paint gebruiken. De software wordt misschien niet meer onderhouden, maar dat betekent natuurlijk niet meer dat je het niet meer kan gebruiken.

Uit het oog betekent niet meteen uit het hart: De software wordt in de nabije toekomst weliswaar niet meer standaard meegeleverd met Windows 10, maar Microsoft heeft aangegeven de software nog gewoon beschikbaar te stellen in de appstore. Het programma kan daar gratis worden gedownload.

"MS Paint is 'here to stay'. Het zal alleen een nieuw thuis krijgen, in de Windows store, waar het gratis beschikbaar zal zijn. Bedankt allemaal voor de MS Paint-liefde, blijf feedback geven via de Paint 3D-app en blijf creëren," schrijft Microsoft in een blog.