De dark mode komt niet

Google heeft ons geteased met een duistere modus (dark mode) in Android N en O developers edities. Een donker thema voor de gebruikersinterface van Android. De reden? "Betrouwbare consistente thema's zijn moeilijk om te maken".

Er werden in de AMA ontzettend veel vragen gesteld over de duistere modus en andere thema's en Android engineer Alan Viverette gooide al deze vragen op één hoop en antwoordde: "Er zijn technische en logistieke issues met thema's. De technische kant is grotendeels geregeld in O met Runtime Resource Overlay support (Een Sony framework die het systeem de mogelijkheid geeft verregaande wijzigingen door te voeren aan het uiterlijk van actieve apps); we hebben echter nog steeds geen stabiele APIs die aangeven welke elementen er kunnen worden aangepast en kunnen verifiëren welke bestaande apps overweg kunnen met thema's."

Viverette denk dat het meer een per-app probleem is. "We hebben veel apps gezien die de standaard dark mode ondersteunen. Dat geeft aan dat gebruikers deze feature echt willen en dat ontwikkelaars bereid zijn moeite te doen om het te ondersteunen."

De dark mode in een preview-versie van Android

Android krijgt een desktop-modus...ooit

Samsung's DeX dock voor de Galaxy S8 heeft ervoor gezorgd dat we allemaal dromen over een desktop versie van Android op je telefoon. Deze modus komt echter niet in Android O, maar er is hoop. Dianne Hackborn's reactie op deze vraag over een "laptop modus" voor Android laat doorschemeren dat dit misschien ooit wel gaat gebeuren.

"Wij hebben geen plannen om zoiets aan te kondigen op dit moment, maar wij zijn er nog steeds erg in geïnteresseerd en wij blijven aan zoiets werken in de toekomst."

Er zijn op dit moment gelukkig al wel wat manieren waarop je Android als desktop kan gebruiken. Verschillende fans en bedrijven werken aan een speciale versie van Android die je op je computer kan installeren. Daarnaast zijn er ook verschillende apps, toestellen en trucs waarmee je je telefoon of tablet ook kan "ombouwen"/inzetten als desktop, daar komen wij binnenkort in een ander artikel op terug.

Een van de manieren waarmee je je smartphone kan ombouwen tot desktop-computer

Snel antwoorden in lock-screen verdwijnt voorgoed

Google had in een vroege versie van Android N-beta een mogelijkheid reacties te geven in het vergrendelingsscherm. Gebruikers konden op deze manier snel reageren zonder een PIN of passcode. Dit is natuurlijk allemaal leuk en wel, maar echt veilig is het niet. De feature is wegens veiligheidsredenen weer verwijderd.

En deze feature komt ook niet terug. Selim Cinek schrijft: "Direct antwoorden op het vergrendelingsscherm zit nog steeds in Android O. Maar gebruikers zullen uit veiligheidsoverwegingen eerst hun wachtwoord invoeren. We hebben geprobeerd een balans te vinden tussen veiligheid en bruikbaarheid, aangezien een hoop gebruikers niet bewust zijn van de beveiligingsimplicaties, hebben wij het maar zo opgelost.

Vaarwel blobs, hallo emoticons

Google heeft officieel afscheid genomen van de blob-emoticons. We wisten echter niet waarom Google de vrolijke figuurtjes met pensioen heeft gestuurd. Dankzij de AMA weten we het nu wel (en nee, het is niet vanwege het uiterlijk).

De blobs zorgden ervoor dat de uitbreiding van Android emoji een stuk moeilijker werd. "De afgelopen paar jaar heeft Unicode het aantal emoji flink uitgebreid en nieuwe categorieën aangemaakt (denk aan grotere emoji die gebruikt worden als stickers). Het huidige ontwerp leent zichzelf niet voor deze nieuwe set en use cases en het was daarom tijd voor een refresh."

Danzij deze wijziging kunnen nieuwe emoji's makkelijker en sneller worden toegevoegd aan het besturingssysteem.

Bluetooth audio wordt flink verbeterd

Pixel gebruikers hebben flink wat problemen gehad met Bluetooth audio onder Android N. Veel van de verbeteringen komen uiteindelijk terecht in Android O. "Wij konden zien dat random scheduler delay zorgde voor Bluetooth audio artefacten. We hebben geprobeerd dit op te lossen door de hele BT pipeline door te namen om te kijken hoe we ervoor konden zorgen dat de autokwaliteit perfect was."

Dit betekent dat Bluetooth audio stukken beter zal zijn in Android O. "Uit onze Bluetooth tests blijkt dat de audiokwaliteit drastisch is verbeterd in vergelijking met de stack in Android N," aldus Murray.

Uitgebreider kleurengamma niet beschikbaar op huidige Pixel

Android O krijgt ondersteuning voor kleurenprofielen. Hierdoor kan je je scherm voorzien van AdobeRGB, Pro Photo RGB en DCI-P3 standaarden. Handig als je als professionele fotograaf of video editor. De huidige Pixel zal deze nieuwe feature echter niet krijgen.

"Het is een apparaat specifieke feature die een kalibratie van het scherm in de fabriek vereist. Het is een optionele feature die desondanks niet kan worden toegepast op oudere apparaten. Bovendien zou dit een negatieve impact kunnen hebben op de gebruikerservaring omdat de kleuren er anders uit zien.

Tablets zijn niet dood

Het is alweer een tijd geleden dat Google aandacht besteedde aan Android Tablets. Engineer Mike Cleron wil ons allemaal laten weten dat het platform niet dood is. Maar het klinkt alsof het nog even duurt voor er weer een nieuwe tablet uit komt. "Wij blijven investeren in productiviteit use cases (UI die met toetsenborden werkt, multi window, etc) Maar wij kijken ook wat de volgende evolutie van tablets moet zijn. Voor Android zijn er verschillende interessante overlappingen als je kijkt naar Chromebooks en de mohelijkheid Android apps te kunnen draaien in Chrome OS. Wij kijken nog hoe wij Android goed kunnen laten werken op tablets en Chromebooks."

Codenaam onbekend

Google weet tot nu toe altijd goed geheim te houden welke codenaam de nieuwe versie van Android zal krijgen en ook in deze AMA kwam de naam niet naar buiten. Sommige ontwikkelaars hadden wel een naam geopperd, maar het is inmiddels duidelijk dat deze namen het zeker niet zullen worden.

Mike Cleron: Okra Pudding

Alan Viverette: Oak Tree Cookie

Selim Cinek: Android On to P

Anwar: Avaltine

Benjamen Poiesz: Android Oobleck

Het ziet ernaar uit dat we netjes zullen moeten wachten tot de officiële onthulling.