Dark mode

Gebruikers hebben er jaren op moeten wachten en andere systemen hebben deze modus al een tijdje, maar het is nu ook mogelijk om een dark-modus in te stellen. Deze modus verandert niets aan de manier hoe je met het besturingssysteem werkt, alleen de typische witte macOS-elementen als de dock, taakbalk en vensters hebben een donkergrijze (spacegrijs zoals Apple dat zelf noemt) kleur. Deze modus werkt zelfs met Xcode. Aangezien er verschillende spacegrijze randapparatuur beschikbaar is voor Macs, is dit het perfecte moment om deze nieuwe feature te introduceren. Het ziet er mooi uit en uiterlijk is belangrijk voor Apple.


Desktop Stacks

In Mojave is het nu mogelijk bestanden met een bepaald bestandstype allemaal te groeperen en te stapelen (stacken). Dit kan het besturingssysteem automatisch voor je doen. Als je daar op klikt, worden alle bestanden netjes naar voren gehaald terwijl andere bestandstypen netjes gestapeld blijven.

iOS apps op de Mac

Federighi heeft gisteren ook meteen alle geruchten rondom het beschikbaar maken van iOS-apps op macOS behandeld. Deze werden allemaal met één simpele slide de nek om gedraaid met een gigantische "Nee". En toch is het niet zo zwart-wit (eerder spacegrijs). Sommige iOS-apps, zoals Apple News, Voice Memos, Home en Aandelen, worden wel gepoort naar macOS. Ook UIKit van iOS wordt geïmplementeerd in het macOS framework. 3rd party-ontwikkelaars kunnen dan makkelijker iOS-apps poorten naar de Mac. Dit proces zal gereed zijn in 2019.


Verbeterde beveiliging

Privacy is zeer belangrijk (woorden die je maar al te vaak hoort of leest de laatste tijd) voor Apple en de nieuwste versie van macOS zal gebruikers vaker inlichten als een app informatie over de gebruiker of het systeem probeert te achterhalen. Denk aan je locatie, foto's en microfoon. Veel van deze functies zal je al kennen van iOS. Deze privacy-instellingen worden ook doorgetrokken naar Safari. De browser zal ervoor zorgen dat Facebook en andere sociale netwerken je tracken via het internet. Bovendien zal Apple er actief op nazien dat Macs amper te onderscheiden zijn van elkaar om fingerprinting tegen te gaan.

Screenshots markeren

Deze feature is al tijden aanwezig op andere besturingssystemen en is nu eindelijk beschikbaar voor macOS: de mogelijkheid aantekeningen, markeringen of tekst te plaatsen op screenshots. Het is alleen jammer dat Apple Pencil niet gebruikt kan worden met deze functie, maar we zijn allang blij dat deze functie nu ook standaard in macOS zit. De aangepaste screenshots kunnen direct vanuit Quick Look gedeeld worden.


Verbeterde Finder

De grote snelheid van Finder is een van de grootste voordelen van een Mac en in macOS Mojave wordt deze tool nog veel bruikbaarder. Er zit een nieuwe galerij-functie in de software die alle bestanden in thumbnail-modus laat, behalve de laatst geopende afbeelding. Federighi gebruikte een foto om de feature weer te geven. De bestandsgrootte, resolutie, belichtingstijd, ISO en andere factoren werden ook netjes weergegeven bij de details.

Continuity Camera

Apple heeft een nieuwe feature genaamd Continuity Camera geïntroduceerd. Het geeft gebruikers de mogelijkheid een document te scannen met een iPhone en direct te laten verschijnen op de Mac. Je kan ook foto's van je telefoon rechtstreeks zichtbaar maken in een Pages-document. Het e-mailen van een foto naar je Mac is voorbij en je hoeft ook niet langer meer te rommelen met iCloud. Dit kan gebruikers een hoop tijd schelen.


Dynamische Desktops

De dynamische desktop is meer een cosmetische update, maar wel een hele mooie. Het komt erop neer dat een (achtergrond)foto zal wijzigen van dag naar nacht op basis van de systeemklok. We weten nog niet of dit alleen werkt voor Apple's eigen wallpapers of dat je ook eigen foto's kan toevoegen.


Herontworpen App Store

Apple is druk bezig om alle diensten zoveel mogelijk op elkaar te laten zijn en de App store is daarom flink onder handen genomen. De nieuwe store heeft een betere indeling en apps zijn op een andere manier gecategoriseerd.