Windows heeft niet veel versies die met een echte killerapp kunnen pronken. Windows 3.1 was een killer-versie, omdat pc's daarmee eindelijk de 640K-barrière konden doorbreken (nou ja, de pijn werd in ieder geval verzacht). Windows NT was een killer-versie voor de power-gebruikers, vanwege de introductie van client/serverbeveiliging en hardwaregebaseerde geheugenprotection.

Windows XP was een killer-versie, omdat het een brug sloeg tussen de consument (Windows 9x) en het zakenleven (Windows NT). En zelfs het geflopte Vista was een killerversie, omdat het een evolutie bewerkstelligde van het XP-paradigma die Windows 7 mogelijk maakte.

Zo kom ik op de essentie van dit verhaal: Windows 7 is een killer-versie, maar niet om de redenen die je in eerste instantie zou verwachten. Het is geen killer-versie omdat het de vele fouten van Vista rechtzet. Die worden namelijk alleen een beetje gemaskeerd met een dun verflaagje en aangepaste gedragspatronen.

Het is ook niet de nieuwe interface. Ik ben wel een grote fan van de nieuwe taakbalk-gedreven interface, maar het concept lijkt heel erg op het snel ouder wordende dock-concept van de Mac. En nee, het is ook niet dat Win7 ietwat lichter is dan Vista. Het gebruikt ongeveer evenveel RAMgeheugen bij identieke processen als zijn voorganger.

De killerapp van Windows 7 is schaalbaarheid. Windows 7 maakt veel beter gebruik van de beschikbare hulpbronnen dan zijn voorgangers. Dat zie je terug in de afhandeling van ingewikkelde, multithreaded processen tegelijk. Windows 7 laat XP en Vista ver achter zich onder dezelfde omstandigheden. Het nieuwe besturingssysteem deed het 250 procent beter dan XP in een workload-test op een werkstation met acht kernen (dual quadcore Xeon) HP Z800.

Dat is dus de killerapp van Windows 7: gebruikers kunnen investeren in nieuwe hardware, en meer uit de extra cpu, RAM en chipset halen. Dat betekent ook dat het geen verstandige keuze is om toch bij XP te blijven omdat dat systeem 'minder bloated' is en 'beter presteert'.

Het hardwarelandschap is flink veranderd sinds XP op de tekentafel lag. Multicore-pc's waren toen niet meer dan een concept. XP was ontworpen voor single-cpu-systemen en misschien die paar multi-processor (cpu's, niet kernen) werkstations. Een moderne Core i7 of E5xxx-Xeonprocessor is XP gewoon te veel.

Nu weet je dus waarom je voor Windows 7 zou kunnen kiezen. De slogan zou kunnen luiden: 'Windows 7: Slim waar het telt.'

Randall C. Kennedy is consulent en tester voor Techworld-zuster InfoWorld Bron: Techworld