Maar wat is er dan precies wel waar, en wat niet? Dankzij de gegevens over daadwerkelijk pc-gebruik die zijn verzameld door exo.performance.network hebben we nu eindelijk meer zekerheid.

Naar nu blijkt draait inmiddels, twee jaar na de lancering van Vista, nog geen 30 procent van alle pc’s dat besturingssysteem. En op de pc’s die dat doen gaat het in bijna alle gevallen om de Home Premium versie, wat betekent dat Vista vooral wordt ingezet door thuisgebruikers die Vista waarschijnlijk kregen meegeleverd met een nieuwe pc.

In de bijgaande grafiek staan de meest recente gegevens zoals die verzameld zijn door exo.performance.network, een ‘community-based monitoring tool’ die realtime data ontvangt van 10.000 pc’s over de hele wereld, waarvan zo’n 25 procent binnen grotere zakelijke omgevingen. De tool houdt bij wat voor pc’s mensen nu werkelijk gebruiken, wat voor configuraties ze gebruiken, welke applicaties ze draaien en zo voorts. De gegevens worden van gebruikerskenmerken ontdaan om de privacy te bewaren, en worden vervolgens samengevoegd om een brede reeks rapportages te produceren over wat pc-eigenaren daadwerkelijk gebruiken, waardoor een realistisch beeld ontstaat van de daadwerkelijke stand van zaken rond Windows.

De belangrijkste pc-trends zijn voor iedereen te volgen met behulp van regelmatig bijgewerkte grafiek-widgets, (zie ook de illustraties bij dit artikel)

Andere opvallende conclusies uit de gegevens van exo.performance.network:

De verborgen kracht van Internet Explorer

Bedrijven als Net Applications meten het browsergebruik door te kijken naar openbaar internetgebruik. Het interne browserverkeer op bedrijfsnetwerken wordt genegeerd. Veel bedrijfsapplicaties vereisen echter Internet Explorer, en dat wordt bevestigd door de data van exo.performance.network: daaruit blijkt dat 85 procent van de zakelijke Windows-gebruikers IE minimaal vier uur per dag gebruikt. Als dat wordt meegerekend mag Firefox in het publieke domein weliswaar IE flink op de huid zitten, maar de browser van Microsoft blijft toch echt de standaard-optie voor intern webverkeer.

Office 2007 is nu de belangrijkste productiviteitssuite voor zakelijke Windows-gebruikers

Dat komt als een verrassing, gezien de kritiek die is uitgestort over de veelbesproken ribbon-interface. Ondanks die controverse draait bijna 35 procent van alle Windows pc’s een variant van Office 2007.

OpenOffice.org is in opkomst

Deze open source kantoorsuite wordt inmiddels aangetroffen op 13 procent van de pc’s die door exo.performance.network worden bijgehouden.

Pc-gebruikers hebben de juiste apparatuur voor Windows 7

Buiten de klachten over de interface is een van de meest gehoorde redenen voor de trage acceptatie van Vista dat de meeste mensen een nieuwe pc moeten aanschaffen om het met fatsoen te kunnen draaien. De vereisten voor Windows 7 zijn hetzelfde, al is het beter geoptimaliseerd voor multicore-systemen. Zijn pc-gebruikers tegen 22 oktober (de dag dat Windows 7 officieel wordt gelanceerd) klaar voor dit systeem? Volgens de data van exo.performance.network wel.

Daaruit blijkt dat systemen met 2 tot 3 GB RAM inmiddels de norm zijn, en dat bijna 60 procent van alle pc’s inmiddels beschikt over multicore-processors. Dat is goed nieuws voor Microsoft, aangezien uit verschillende tests is gebleken dat Windows 7 het beste werkt met multicore CPU’s. Daarnaast blijkt Intel nog immer de dominante factor voor zowel de CPU (71 procent van de pc’s) als de grafische processor (45 procent).

Bron: Infoworld.nl Bron: Techworld