Hoewel het nooit meer zo goed gewerkt heeft als in de hoogtijdagen voorafgaand aan Windows 95, blijft Microsoft dat ding maar om de zoveel jaar uit de kelder sleuren, om hem met diesel te vullen, aan te zwengelen en te hopen dat hij geen olie op het tapijt morst of ons allemaal verstikt in zijn walm.

Zoals gewoonlijk begint de hype met Steve Ballmer. In een brief aan klanten en ontwikkelaars (die op mysterieuze wijze op het bureau van verschillende journalisten is beland) beweert Ballmer het volgende:

“Windows 7 maakt taken eenvoudiger en laat mensen meer doen in minder tijd met minder kliks. Het is nu klaar om uitgerold te worden; het verbetert de zakelijke databescherming en beveiliging en vergroot de controle voor verbeterde compliance en verlaagde risico’s… waardoor het eenvoudiger wordt kosten te verlagen, prestaties te verbeteren en het eindgebruikers mogelijk te maken waar dan ook aan het werk te gaan. Deze en andere uitbreidingen zijn het resultaat van nauwe samenwerking met miljoenen klanten en duizenden IT-professionals… Voor een groot deel dankzij hen is Windows 7 het beste pc besturingssysteem dat we ooit hebben gebouwd.”

En natuurlijk meent Ballmer het ditmaal. Het meende het ook al toen hij hetzelfde zei over Vista, XP, NT, Windows 98, Win 95 en ieder ander Microsoft OS tot DOS 2.1 aan toe, met een mogelijke uitzondering voor Windows ME. Verontrustender is dat hij het zelf ook echt gelooft.

Ondertussen hebben de brainiacs van Microsofts marketing-afdeling een heel mal idee gekregen. Ze moedigen alle Microsoft fanboys en -girls aan om op de grote dag in heel Amerika Windows 7 launch party’s te houden; een beetje zoals de Tupperware party’s, maar dan met meer geboer en een stuk minder luchtdicht. Er is zelfs een website en een vage-maar-vrolijke video die beschrijft wat er op die partijtjes moet gaan plaatsvinden.

(Bij de schelmen van eSarcasm vind je enkele suggesties om je Win 7 fuif wat te pimpen, waarvan sommige NSFW, en nog een hilarische “gecensureerde” versie van dat filmpje.)

Natuurlijk maakt Microsoft het allemaal nog wat aantrekkelijker door één gelukkig fuifnummer een kans te bieden op een Windows 7 pc ter waarde van 750 dollar. Kom, het zou natuurlijk geen echte Microsoft promotiestunt zijn als er niet een stukje omkoping in voorkwam.

En dit alles komt klaarblijkelijk uit de koker van hetzelfde briljante team dat ons al eerder de “show us the wow” website voorschotelde, toen Vista nog Ballmers oogapple, pardon, het licht in zijn bloeddoorlopen ogen was. Die site moedigde fans aan foto’s en video’s te uploaden zodat Microsoft Vista’s vernuftige Flip 3D navigatie kon promoten, wat onbedoeld hilarisch uitpakte, zoals in die ene memorabele video van die magere halfnaakte travestiet die dansend op Shakira zijn/haar liefde aan het OS verklaarde. Helaas is die site voorgoed in de prullenmand van de webgeschiedenis verdwenen. Het was allemaal zo vreselijk dat ze het zelfs uit The Wayback Machine hebben verwijderd.

Ook afkomstig van de afdeling van de deja vu afdeling: het schijnt dat Microsoft inderdaad een logoprogramma voor Windows 7 heeft klaarstaan, waardoor we weer stickers op machines gaan krijgen die daarmee dan officieel en gecertificeerd “Compatibel met Windows 7” zijn. Gebrek aan hardware-compatibiliteit was een van de open wonden van Vista; helaas gold datzelfde voor het “Geschikt voor Windows Vista” stickerprogramma. Het schijnt dat alleen apparaten die met àlle versies van Win 7 werken, dus ook de 64-bitversie, de Win 7 sticker mogen dragen. Wat betekent dat 32-bits netbooks die sticker niet gaan krijgen.

Dus, als er nou straks niet zo’n sticker op zit, draait het dan toch Windows 7? Het antwoord: a) waarschijnlijk wel, b) misschien, c) geen flauw idee, d) alle bovenstaande antwoorden. Lekker dan. Houd rekening met enige verwarring onder gebruikers. Misschien dat er hier en daar nog een rechtszaakje uit voortkomt, en meer heerlijk sappige interne emails. (Een mens mag toch zeker dromen?)

En toch lijkt Microsoft een paar dingen geleerd te hebben van het hele Vista debacle. Eerste blikken op Windows 7 lijken hoofdzakelijk positief, waarbij vooral de relatieve eenvoud van het OS wordt geroemd, vergeleken met de puinhoop die Vista was. In zijn review van de software voor PC World schrijft technobabbelaar Harry McCracken:

“Windows 7 is bepaald niet foutloos. Sommige functies voelen nog onvoltooid; andere gaan nooit tot volle wasdom komen als ze niet nog flink door derde partijen in de lucht worden getild. En een aantal eeuwenoude ergernissen blijven gewoon bestaan. Maar in zijn algemeenheid lijkt de definitieve te verschepen versie waarin ik een proefrit heb gemaakt toch de waardige opvolger van Windows XP te zijn die Vista nooit is geworden.”

Misschien heeft Microsoft het nu eens goed gedaan – of in elk geval goed genoeg. We gaan er achter komen op of rond 22 oktober, als Windows 7 officieel in de winkels ligt.

Maar ik, ik ga niet upgraden, niet meteen tenminste. Naar mijn ervaring zijn de machines die de meeste problemen hebben met Windows de machines met nieuwe versies die op oude hardware draaien. Misschien dat ik er eens mee ga spelen op een paar nieuwe machines. Zolang het maar geen bakken zijn waarvan ik afhankelijk ben om mijn werk te doen.

Bron: Techworld