Distributie 1

Deze versie van Linux is gebouwd voor een klein computertje welke vaak wordt gebruikt voor experimenten en speciale projectjes. De distributie is gepaseerd op Debian en is gratis.

Distributie 2

Deze distributie is gebaseerd op, en is compatible met Red Hat Enterprise Linux. Deze versie wordt ondersteund door de community sinds 2004.

Distributie 3

Gebaseerd op Debian en Ubuntu, gratis, open source, populair en makkelijk te gebruiken. Deze distributie is elegant en ondersteunt multimedia out-of-the-box. Dit systeem heeft zowel propriëtaire als vrije, open source software aan boord.

Distributie 4

Deze gespecialiseerde distributie is speciaal gebouwd voor penetratietesten en komt met een groot arsenaal aan tools. Er wordt helaas niet meer aan gewerkt.

Distributie 5

Gebaseerd op Xubuntu en speciaal gebouwd voor Mediacenters en HTPC's. Het systeem heeft standaard tools en applicaties aan boord die het luisteren naar muziek, bekijken van foto's en het kijken van films makkelijk moeten maken.

Distributie 6

Deze distributie heeft een nog betere beveiliging onder de motorkap en baseert deze op isolatie. Virtualisatie wordt geregeld via Xen en gebruikersomgevingen kunnen gebaseerd zijn op verschillende besturingssystemen. Onder andere Fedora, Debian, Whonix en zelfs Microsoft Windows.

Distributie 7

Deze op Knoppix gebaseerde Linux distributie is kleiner dan 128 MB (oudere versies zelfs kleiner dan 64 MB) Het hele systeem kon daarom volledig in het geheugen worden gelaten. Helaas wordt er al sinds 2005 niet meer aan het systeem gewerkt.

Distributie 8

Deze Japanse distributie zag het levenslicht in 1998 en heeft out-of-the-box ondersteuning voor Kanji en is sinds 2004 een fork van Red Hat.

Distributie 9

Dit is een lastige. Ook deze distributie is een gemodificeerde versie van Ubuntu en wordt alleen in West Virginia gebruikt en dan alleen op de computerwetenschapsafdeling van de universiteit. De naam van de distributie is een acroniem en bevat de woorden "optimized Ubuntu".

Distributie 10

Dit is een live besturingssysteem en kan worden gestart vanaf DVD, USB stick of SD-kaart. Het focust zich voornamelijk om privacy en anonimiteit. Het systeem is gebaseerd op Debian.

Distributie 11

Dit systeem kan worden ingezet als persoonlijke firewall en is gemaakt om persoonlijke en educatieve netwerken te beschermen. De systeemeisen zijn erg mild maar het systeem presteert desondanks als een waar productiesysteem.

Distributie 12

Dit is een door Fermilab gesponsord project en wordt vooral gebruikt door de high energy en high intensity physics community. Het systeem wordt echter ook gebruikt door andere laboratoria en universiteiten wereldwijd (en soms zelfs verder).

Distributie 13

Deze distributie is gebaseerd op een beveiligde Gentoo en is een stabiel en snel besturingssysteem die volledig vanuit het RAM-geheugen draait. De gigantische image wordt volledig in tmpfs geladen tijdens het booten maar als dat eenmaal gedaan is, is het systeem bloedsnel en doet er alles aan om informatieverlies te voorkomen.

Distributie 14

Deze multifunctionele Linus distributie is gebaseerd op Debian's "unstable" branch en heeft tool van Siduction, Grml en Linux Mint aan boord. Er zijn verschillende smaken uitgebracht maar deze bevatten geen versienummers. Er is een speciale editie die gebruikers kan laten kiezen uit 53 verschillende windowmanagers.

Distributie 15

Deze distributie is ontwikkeld door een wereldwijd team van programmeurs (duizenden) en heeft een uniek package management systeem die elk pakket en elke module opbouwt tijdens de installatie. Installers selecteren hun opties terwijl elke module is gebouwd. Dit systeem sluit daarom perfect aan bij gebruikers die ermee aan de slag gaan.

Distributie 16

Ontstaan door een samenwerking met China en Japan en wat invloeden uit Zuid Korea, Vietnam en Thailand. Het is gemaakt om te dienen als basis voor verschillende andere distributies die verschillende features aan boord hebben voor elke gebruikerscommunity.

Distributie 17

Deze lichtgewicht distributie is gebouwd bovenop de nieuwste Ubuntu LTS release en wordt standaard meegeleverd met de Moksha Desktop. Het probeert een minimale distributie te zijn die alleen het broodnodige meelevert (tools, browsers, terminal window) gebruikers kunnen op deze manier hun systeem lekker klein houden en alleen toevoegen wat zij echt nodig hebben.

Distributie 18

Deze Franse Linux-distributie is gebaseerd op Slackware. Dit syteem is van de grond op gebouwd en geeft ontwikkelaars de mogelijkheid het systeem beter te begrijpen en door te krijgen. De naam is een woordgrapje.

Distributie 19

Deze lichtgewicht distributie heeft een custon desktopomgeving aan boord genaamd "Mezzo". Deze is geschreven in Perl en Gtk2. Het resultaat is een vreemde maar aantrekkelijke desktop die zich focust op simpelheid en gebruikersgemak.

Distributie 20

Deze distributie hanteert het KISS-principe (Keep It Simple Stupid) en focust zich op elegantie, minimalisme en simpliciteit. Het heeft de "pacman" pakketmanager aan boord en heeft geen officiële grafische interface. Het spoort gebruikers aan goed te worden met de command line.

Distributie 21

Dit is een kleintje en is gemaakt om Unity Linus te kunnen installeren op oudere systemen. Het systeem heeft de Openbox window manager aan boord.

Distributie 22

Dit systeem was bedoeld als een high-performance systeem voor multi-core processoren op verschillende architecturen. Deze distributie kwam in 1999 uit en was toen alleen beschikbaar voor Apple Macinstoch-systemen.

Gebaseerd op Red Hat Enterprise en Cent Os, gebruik makend van de RPM pakketmanager en uitgerust met een hoop handige en zeer bruikbare applicaties (zoals Ekiga softphone, GIMP, Gnash, OpenOffice en ontwikkeltools) maakte het systeem destijds flink wat indruk. De distributie werk later ook ingezet op de Playstation 3 spelcomputer van Sony.

Distributie 23

Deze distributie is speciaal bedoeld voor mobiele telefoons en is een concurrent van iOS en Android. Het is gebaseerd op Ubuntu en zou gezien kunnen worden als "Ubuntu voor telefoons"

Distributie 24

Ook deze distributie is gebaseerd op Debian en wordt ontwikkeld door Valve. Het systeem dient als besturingssysteem voor z'n spelcomputers en kwam uit in 2013.

Distributie 25

Dit systeem is speciaal gemaakt voor high performance rekenclusters en is van origine gebaseerd op Red Hat. Later is men geswitcht naar CentOS. Deze distributie heeft veel tools aan boord die CentOS niet heeft maar het zijn belangrijke componenten voor clusteromgevingen.

Nou, dat was hem dan. Sommige distributies zullen makkelijker te raden zijn geweest dan anderen maar als je een echte hardcore Linuxfan bent zal je er genoeg herkend hebben. Hoeveel had jij er goed? Op de volgende pagina staan de antwoorden. Elke distributie die je goed hebt geraden geeft je een punt. Op de volgende pagina kan je ook lezen welk labeltje je jezelf mag toekennen. Wie is er hier de extreme Linux Nerd en wie is de "Noob"?

Op de volgende pagina: de antwoorden

De antwoorden

Als je deze quiz goed hebt doorlopen mag je jezelf wel een schouderklopje geven en doe je vast veel in de Linux-wereld. Het was een leuk lijstje om te maken maar er zijn uiteraard nog heel veel meer distributies dan die paar die wij hier hebben genoemd.

Mocht je een Linux-nieuweling zijn, ben je vast verrast hoeveel keuzevrijheid er is. Voor bijna elk doel is er wel een distributie te vinden.

Hieronder de antwoorden van onze quiz:

Hoeveel punten heb jij verdiend? Zie hieronder hoe "goed" je bent.

Wij willen nog even de tijd nemen om de volgende Flickr-gebruikers te bedanken voor het beschikbaar stellen van hun foto's: Christopher Michel, Jennifer C , Rob Dammers, Brando.n, Nisa Yeh, Prairie Kittin, Andrew Malone, Artotem, Kraus, Dolly Baroque, TORLEY, Apoorva Jinka, Taz, B. Rosen, NASA, Goddard Space Flight Center, Northwest Power and Conservation, Takumi Yoshida, Woolywonderworks, Ben Crowe, Jo Andre Johansen, blizzy78, fdecomite, Majib MK, Nate Steiner, slgckgc en Liz West.