Debian Lenny, de volgende stabiele versie na Etch, is eind juli pas bevroren, dus we maakten ons nog lang geen zorgen over de vertraging. Toentertijd waren er geruchten dat Debian 5 in september uit zou komen. Maar als je in het verleden behaalde resultaten als indicatie neemt voor de toekomst, dan zal het je niet verbazen dat september bij lange na niet is gehaald. De release van een stabiele Debian-versie staat ongeveer gelijk aan Sint-Juttemis.

Toch wil men bij Debian blijkbaar geen herhaling van de geschiedenis. En daarbij lijkt nu een gigantische hindernis te zijn genomen. Er woedde namelijk een discussie over het toelaten van binary blobs, drivers waarvan de broncode niet beschikbaar is. Dat was dus een ideologisch geschil, en juist de discussies daarover hebben de neiging om zich eindeloos voort te slepen. Nu is er echter over gestemd, en de uitkomst daarvan mag controversieel worden genoemd. Binary blobs worden toegelaten, mits het legaal is om ze te herdistribueren.

Je zou zeggen dat mensen die streng zijn in de leer nu alleen nog hun toevlucht kunnen nemen bij gNewSense, dat door de FSF wordt aangeraden als volkomen vrij, maar zo erg is het niet. Bij Debian leggen ze zich niet lijdzaam neer bij de banary blobs. Alleen geven ze op dit moment voorrang aan het tijdig uitkomen van Lenny. Daarbij is het noodzakelijk dat niet op iedere slak zout wordt gelegd. Het verwijderen van de firmware zonder broncode wordt nog steeds gezien als een belangrijk werk, dat gewoon doorgaat.

We hopen maar dat we Lenny nu binnenkort in het wild zullen kunnen bewonderen, zodat we goed kunnen bepalen wat de ideologische schade is. En nu dit struikelblok uit de weg is geruimd kunnen we de nieuwe versie natuurlijk ook snel verwachten. Als er tenminste niet een discussie losbarst over een ander belangrijk onderwerp. Want met Debian weet je het maar nooit. Bron: Techworld