Lenny, zoals Debian 5.0 heet in de wandelgangen, zou aanvankelijk in september uitkomen. Maar dat was de meest optimistische schatting en die had eigenlijk niet naar buiten gebracht moeten worden. Dat zegt Steve McIntyre, de projectleider van Debian, tegen Tuxradar. Het doel was om de ontwikkeling te doen in 18 maanden, maar er werd al rekening mee gehouden dat het er 24 zouden worden. Uiteindelijk is het karwei in 22 maanden geklaard, dus dat is ruim voor de deadline. Daar zijn ze gelukkig mee, zegt McIntyre.

Tuxradar heeft ook wat uitgebreider naar de release gekeken. De conclusie is dat de software die wordt meegeleverd vrij recent is, terwijl de stabiliteit toch is wat je van Debian Stable mag verwachten. De eerste indruk is dusl erg positief, al is er ook kritiek. Warren Woodford, de hoofdontwikkelaar van de op Debian gebaseerde distributie MEPIS Linux, zegt bijvoorbeeld dat men kritisch zou moeten kijken naar de release cycle van Debian, omdat de technologie zich sneller en sneller ontwikkelt.

Lenny kan voor het eerst live draaien vanaf de cd. Ubuntu kon dat al veel langer, en dat bleek een groot voordeel te zijn. Verder heeft Lenny eindelijk Java, dankzij IcedTea en OpenJDK 6. Opmerkelijk is dat Lenny ondersteuning biedt voor de meest populaire netbooks. De Eee PC heeft zelfs een eigen pakketbundel. Bron: Techworld