Vanaf nu zullen de ontwikkelaars zich concentreren op het polijsten van Debian 6.0, die de codenaam ‘Squeeze’ heeft meegekregen. We weten nu dus ook wat we kunnen verwachten in Squeeze. De nieuwe versie van de distributie die als basis dient voor onder andere Ubuntu, zal bijvoorbeeld Linux 2.6.32 als default kernel hebben, met daarnaast Gnome 2.30.0, KDE 4.4.5 en OpenOffice 3.2.1.

Stabiel

De freeze was oorspronkelijk in maart van dit jaar gepland, maar die deadline is bijna traditioneel niet gehaald. Alle releases van Debian zijn tot nu toe nog veel later uitgekomen dan gepland was. De prioriteit ligt bij Debian dan ook op stabiliteit, niet op snelle releases. De ‘stable’ versie van Debian is daarom erg behoudend, wat ook te zien is aan het gegeven dat niet de laatste kernelversie in de bevroren versie zit. Debian stable wordt vooral gebruikt voor productieomgevingen die erg betrouwbaar moeten zijn.

FreeBSD

Squeeze is ook de eerste versie van Debian die ook met een FreeBSD kernel wordt geleverd. De ontwikkelaars waarschuwen wel dat het hier om een ‘technology preview’ gaat, en dat de kwaliteit nog minder kan zijn dan men van Debian gewend is.

Bron: Techworld