De 'deep freeze' van de code is bekendgemaakt met een rondgestuurd mailtje van het Debian ontwikkelteam, de laatste fase voordat de Linuxdistributie daadwerkelijk uitgebracht wordt. Alleen bugs die in de gisteren uitgekomen tweede release candidate worden aangetroffen worden genomineerd om gerepareerd te worden. De installer-RC die gisteren is uitgekomen, is de tweede en volgens het mailtje "hopelijk ook de laatste" testversie van de distro.

Oorspronkelijk had Lenny in september moeten uitkomen, maar Debian staat erom bekend dat zijn distro's wel eens vertraagd raken. Mocht Debian 5.0 inderdaad op de genoemde datum uitkomen, dan is de vertraging ongeveer vijf maanden geweest.

De ontwikkeling ging vooral snel toen begin vorige maand een enorme ideologische hobbel was genomen. Toen besloot de community achter Debian om binary blobs toe te laten. Het gaat om drivers waarvan de broncode gesloten is, iets waar open source-puristen van walgen. Maar om praktische redenen heeft de als principieel bekend staande Debiancommunity toch ingestemd met het toelaten van deze blobs in Lenny, om zo de boel een beetje af te krijgen. Bron: Techworld