Dell demonstreerde de software deze week op elektronicabeurs CES. Het idee is simpel: met een draadloze verbinding tussen de twee, kun je de smartphone gewoon in je zak laten zitten als je op de pc bezig bent. Je kunt berichten beantwoorden en andere dingen doen, omdat het scherm van het toestel wordt weergegeven op je pc.

Dell levert de software standaard mee op al zijn XPS-, Inspiron- of Vostro-laptops die na 18 januari worden geleverd. Het bedrijf is vooral bekend vanwege pure hardware, maar de laatste jaren richt het bedrijf zich meer op software en diensten om potentiële klanten te trekken. Dell probeert met deze 'smartphone-integratie' de pc interessanter te maken.

Dell Mobile Connect spreekt bijvoorbeeld de dialer aan, zodat je een telefoongesprek kunt starten.

In feite kan je pc daarmee alles wat je telefoon kan doen, legt Dell-chef Oren Inditzky op de beurs uit. Dat gaat om standaardzaken als bellen en appen, maar ook om de Uber-app te activeren of een game als Angry Birds te spelen.

Je hoeft niet meer te bellen vanuit een applicatie als Personen in Windows, maar kunt de contacten op je toestel aanspreken. Beter nog, het telefoongesprek voer je via de pc, middels de speaker en ingebouwde microfoon, of aangesloten headset.

Het interessantste zit volgens Dell's Inditzky in de propriëtaire draadloze verbinding tussen pc en smartphone. De app gebruikt Bluetooth om opdrachten door te geven en Wi-Fi Direct om de data te verzenden. De directe verbinding tussen pc en telefoon betekent dat je data niet hoeft te versturen via een openbaar draadloos netwerk, met alle beveiligingsissues die daarmee gepaard gaan.

Een notificatie bevat vanwege privacy-redenen geen inhoudstekst. Door erover te zweven met je cursor krijg je de inhoud te zien.

Dell Mobile Connect fungeert daarnaast als een gateway om meldingen door te geven van je telefoon naar de pc. De notificatie wordt doorgegeven, maar niet automatisch weergegeven. Volgens Inditzky is dat vaak niet wenselijk als je de laptop bijvoorbeeld op een openbare plek gebruikt, en daarom moet je een bewuste actie uitvoeren om de inhoud te lezen.

De Dell Mobile Connect-software heeft daarnaast een feature om het scherm volledig te mirroren, zodat je ook al je andere apps en games kunt gebruiken op de pc. In een demonstratie ziet dat er prima uit, hoewel er een klein beetje lag merkbaar was. Er is ook een addertje voor iPhone-gebruikers. Apple's app-policy's staan niet toe dat een app gemirrort kan worden op een pc, dus voor iPhones heb je alleen de basisfunctionaliteit zonder mirroring, zoals bellen en appen.

Ongetwijfeld belangrijker voor sommige gebruikers: je kunt ook smartphonegames op je pc spelen. Je hebt geen aanvullende hardware nodig, zoals wel het geval was met oplossingen als Microsofts Continuum en Samsungs Dex, die werken met een dock. Dat is een extra kostendrempel. Beide oplossingen gingen er overigens vanuit dat de smartphone het primaire apparaat is om te communiceren en de smartphone de functie van de pc juist overneemt. Pc-maker Dell ziet dat natuurlijk anders.