Deze ontwikkeling leek al een beetje in een stroomversnelling te komen met de komst van Windows 8. PDF-lezers, ISO-mountingtools en bestandsbeheer-apps werden onnodig omdat Windows 8 deze functies inmiddels zelf kon uitvoeren maar nu Windows 10 (en de Anniversary Update) uit zijn lijken steeds meer 3rd-party applicaties hun nut te verliezen.

Wij staan even stil bij enkele van deze applicaties.

Aero Glass

Laten we beginnen met een applicatie die net op het randje van nutteloosheid bungelt: Aero Glass. Dit programma zorgt ervoor dat Windows 10 de mooie transparante look krijgt die Windows 7 had. Veel bedrijven doen opeens hip met minimale, platte ontwerpen en Microsoft doet vrolijk mee. Deze applicatie vult het gat dat is achtergebleven nadat Microsoft dit thema de deur wees.

Inmiddels heeft het bedrijf weer een update uitgebracht die het effect weer deels inschakelt voor onder andere het startmenu, de taakbalk en het actiecentrum, maar (nog?) niet voor titelbalken en appvensters. Daarom is deze app nog niet helemaal afgeschreven. Wij vragen ons alleen wel af hoeveel mensen er nog de moeite zullen nemen deze applicatie te installeren alleen maar om net dat beetje extra Aero-effect uit hun computer te persen.

Connectify

Connectify is een knap staaltje software dat een Windows 7-pc verandert in een wifi-hotspot, waar draadloze apparaten in de buurt gebruik van kunnen maken. Voorwaarde is dat die pc op internet is aangesloten en een wifi-kaart heeft. Het gebruik is dan eenvoudig: draai Connectify op je pc en geef een naam en wachtwoord aan je hotspot. De wifi-kaart zendt dan een signaal uit, waarop je andere apparaten zoals smartphones kunt aansluiten. Naast de bescherming door een wachtwoord is het signaal beveiligd met WPA2-PSK-versleuteling.

Met Connectify kun je ook een lokaal netwerk opzetten (eventueel zonder internetverbinding). Dit is bijvoorbeeld handig om bestanden te delen met een groep medewerkers of een netwerk op te starten voor multiplayer games. Connectify zelf draait alleen op Windows 7, maar voor de pc's die er verbinding mee leggen maakt het platform niet uit (al blijken Macs soms moeite te hebben met een verbinding met Windows 7-pc's via Connectify).

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar Sinds de Anniversary Update van Windows 10 is deze software overbodig. In de Netwerk en Internet-instellingen in de Instellingen-app vind je ook een nieuwe tab genaamd Mobiele hotspot. Je kan makkelijk en snel virtuele draadloze netwerken maken om je internetverbinding te delen met andere Wifi-apparaten. Dat is zeker handig als je je bedrade netwerkverbinding en/of 4g wil delen of je Wifi-bereik wil uitbreiden.

De mobiele hotspot-functie werkt ongeveer op dezelfde manier als op Android en iOS-toestellen. Schakel de functies in en selecteer welke internetaansluiting je wil delen. Je kan je verbinding delen met acht verschillende apparaten. Dat gaat zowel via Wifi alsook Bluetooth.

Einde van de rit dus voor programma's als Connectify.

Anivirus utilities

Deze applicatie deed z'n intrede in Windows 8 maar kwam pas echt goed tot z'n recht in Windows 10. Microsoft begon met het uitbrengen van Windows Defender, een in-house antivirus-oplossing voor Windows 8. Deze tool had echter een dodelijke tekortkoming.

Om computerfabrikanten tegemoet te komen die graag een 3rd-party antivirus-oplossing meeleverden met hun computer gaf de fabrikant ze de mogelijkheid Defender uit te schakelen. De meegeleverde antivirus-software was meestal maar een maadje of twee geldig waarna gebruikers onbeschermd waren als zij geen abonnement afsloten (iets dat veel gebruikers vertikken). Gebruikers moesten na het verlopen van de proefperiode zelf handmatig de Windows Defender heractiveren maar dat deed ook bijna niemand. Dit resulteerde uiteindelijk in een hoop kwetsbare computers.

Dit behoort nu gelukkig tot het verleden. Windows Defender schakelt zichzelf automatisch in als er geen andere antivirus-software draait. Theoretisch zou dit betekenen dat het installeren van een 3rd-party virusscanner niet meer nodig is. Met Windows Defender kom je een heel eind. Maar blijf kritisch. Uit verschillende Antivirus-tests is gebleken dat Windows Defender niet als beste uit de test komt. Laat je daarom goed informeren.

Dexpot

Hardcore pc-gebruikers hebben jarenlang Microsoft gesmeekt om virtuele desktops (iets dat al sinds jaar en dag aanwezig is in Linux-besturingssystemen) en Microsoft heeft deze smeekbedes jarenlang genegeerd. Tot het de harten van de pc-gebruikers terug moest winnen na het Windows 8-debacle.

Windows 10 is uitgerust met een functie genaamd Task View en deze functionaliteit maakt de virtuele desktop software, Dexpot in een klap overbodig. Hoewel Dexpot wat meer mogelijkheden heeft dan Task View zullen veel gebruikers het de moeite niet waard vinden en Task View gebruiken.

Pushbullet

Als je notificaties van je Android-smartphone op je pc wilde zien en daarop wilde reageren was je aangewezen op een applicatie als Pushbullet. Deze applicatie nam al deze taken voor z'n rekening en deed dat snel en vloeiend. Nu Microsoft Windows 10 heeft uitgebreid met de Anniversary Update is deze applicatie niet echt meer nodig.

Windows 10 kan dat namelijk inmiddels allemaal zelf via Cortana. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is het installeren van de Cortana-app op je smartphone.

De enige reden om Pushbullet nu nog te installeren is als je op een makkelijke manier gebruik wil maken van het versturen van bestanden van je pc naar je smartphone en terug. Maar in principe heb je daar geen aparte app voor nodig. Dit kan namelijk als sinds jaar en dag via Bluetooth. Cortana heeft deze functionaliteit nog niet aan boord, maar dat kan snel veranderen. Het is in elk geval geen reden om deze app nu nog te installeren op je Windows-systeem.

Shadowplay

Even eerlijk: Nvidia's Shadowplay (inmiddels bekend onder de naam Nvidia Share) is een geweldige applicatie. Windows 10's ingebouwde video recording tool zal de hardcore-gebruikers waarschijnlijk niet laten switchen.

Toch is de Game DVR-tool van Windows 10 zeker geen slechte applicatie. Het is een simpele rechttoe-rechtaan-applicatie die doet wat het moet doen, meer dan voldoende voor de gemiddelde gamer. De applicatie bewaart de opnames standaard in de Xbox app maar de tool werkt in principe met elke game.

Een leuk extraatje is dat Game DVR geen watermerk aan je video's toevoegt in tegenstelling tot Nvidia Share.

CutePDF

Als je iets wilde opslaan als PDF onder Windows was je al gauw aangewezen op software van derden. Met OpenOffice/LibreOffice kon je je documenten al wel met een druk op de knop opslaan als PDF, maar als je andere software gebruikte was de kans groot dat je met een tool als CutePDF werkte.

Windows 10 heeft inmiddels de mogelijkheid iets op te slaan als PDF standaard onder de motorkap. Net als met CutePDF kan je in principe alles dat je kan printen, opslaan als PDF. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is je document afdrukken via de vidrtuele PDF-printer.

CutePDF kan dus met pensioen.

WizMouse

Als je, voor het Windows 10-tijdperk, met je muiscursor over een venster hoverde en het scrollwiel gebruikte gebeurde er niets als het venster niet actief was (of in focus was). Zelfs als deze volledig zichtbaar was. Dat was erg vervelend. Windows was het enige besturingssysteem die daar last van had.

WizMouse loste dat probleem op, maar nu Windows 10 "background scrolling" heeft ingebouwd is deze geweldige 3rd-party applicatie niet langer nodig.

Linux in een virtuele machine

De Bash shell van Linux is een zeer geliefde tool voor programmeurs. Niets in Windows kon dat evenaren. Veel ontwikkelaars draaiden daarom een Linux-distributie in een virtuele machine, hadden Linux als tweede besturingssysteem op hun laptop of gebruikte een 3rd-party tool als Cygwin.

Ook dit is niet meer nodig. De Annivarsary Update van Windows 10 bracht Bash naar Windows. En nu Bash (en de rest van het Linux-subsysteem) standaard in Windows 10 aanwezig is, kunnen alle virtuele machines en extra partities te prullenbak in.

Windows key finders

Het zoeken naar licentiesleutels zal voor de meeste mensen die daar mee te maken hadden tot het verleden behoren. Microsoft koppelt Windows-licenties tegenwoordig aan je hardware en, sinds de Anniversary Update, aan je Microsoft account. Dat betekent dat applicaties als Magical Jelly Bean Keyfinder en Belarc Advisor niet langer gebruikt hoeven te worden.

Schrijf de applicaties echter nog niet helemaal af. Mocht je licentie nou niet gekoppeld zijn aan je Microsoft account (omdat je deze bijvoorbeeld later hebt aangemaakt) en je wilt bijvoorbeeld Windows helemaal opnieuw installeren, kunnen deze tools alsnog van pas komen. Bovendien kunnen deze tools ook licentiesleutels en serienummers van andere applicaties achterhalen.

Startmenu-vervangers

De grote wijziging van de gebruikersinterface zorgde ervoor dat veel gebruikers behoorlijk gingen steigeren. Lang niet iedereen was blij met de nieuwe UI van Microsoft en de start menu vervangers schoten als paddenstoelen uit de grond. Tools als Start8 en Classic Shell verloren hun hut echter toen Microsoft Windows 10 weer uitrustte met een startmenu.

Oké, misschien niet al hun nut. Er zijn nog steeds gebruikers die niet blij zijn met het huidige startmenu in Windows 10 en de bijbehorende live tiles. Deze 3rd-party tools kunnen dus nog steeds van pas komen. Microsoft heeft echter aangegeven het start menu nog verder te willen tweaken door de Windows 7-look weer beschikbaar te maken. Dit kan ervoor zorgen dat alle vervangers dus weer opgeborgen kunnen worden.

ModernMix

Ook deze 3rd-party app verliest z'n nut. Deze tool werd ontwikkeld voor Windows 8. Alle Windows 8-apps waren namelijk altijd fullscreen en ModernMix gaf gebruikers de mogelijkheid deze apps niet-fullscreen weer te geven. Hierdoor konden gebruikers makkelijker meerdere Windows 8-apps tegelijk open hebben en makkelijker switchen.

Aangezien gebruikers deze keuzemogelijkheid al hebben in Windows 10 is deze app niet meer nodig en kan deze met pensioen.


Lees ook: 5 gratis apps die Windows 10 Windows 7-functies geven