Updates aan Chrome OS verschijnen, in tegenstelling tot wat het geval is bij Google's Android, binnen enkele dagen op Chromeboooks. Dat is mooi, omdat de nieuwste versie van Chrome, nummer 76, momenteel uitrolt en de features die je hier leest heb je dan ook heel binnenkort op je apparaat.

Deze uitrol gaat wel gefaseerd: Chrome OS verschijnt eerst op een paar apparaten, om elke paar dagen steeds meer types toe te voegen. Je kunt zelf zien of je de nieuwe versie hebt door chrome:help in de adresbalk van de browser van je Chromebook te typen en te zien welk versienummer onder het Chrome-logo staat. Mocht je nog een oudere versie hebben, niet getreurd: binnen enkele dagen, maximaal een week of twee zou je de update moeten hebben.

Een blik op een aantal nieuwe features die deze versie met zich meebrengt:

1. Simpel delen tussen apparaten

Google lijkt te werken aan een post-OS tijdperk, waar het niet meer belangrijk is wel besturingssysteem je gebruikt en Google zit steeds meer in het tussenliggende gebied dat je virtuele leven aan elkaar knoopt. In Chrome 76 is een feature toegevoegd om snel te delen met je andere apparaten die hetzelfde Google-account gebruiken, dus je Chromebook, Chromebox, Android, maar ook Windows, Mac en Linux-systeem dat is gekoppeld aan dat account.

De gedeelde pagina of link verschijnt dan op je andere apparaat als melding, waar je op kunt tikken om meteen verder te gaan. Een tip: toen ik naar Chrome OS 76 bijwerkte, kwamen de linkjes die ik naar Android doorstuurde niet door. Herstarten van de telefoon - wat ik nog niet had gedaan sinds de upgrade - loste dat op. Kortom, als het niet werkt: have you tried turning it off and on again?

2. Eenvoudiger accountbeheer

Ik heb diverse Google-accounts en hoewel ik altijd inlog met hetzelfde primaire account, moet ik bijna altijd wel een keer in de sessie van account wisselen. Als je ook meerdere accounts gebruikt (voor bijvoorbeeld werk, privé of testdoeleinden of ander werk) dan is het goed om te weten dat het beheer daarvan is versimpeld met deze nieuwe Chrome OS-update.

Als je voor het eerst inlogt na de update, krijg je een melding te zien dat het inlogsysteem is veranderd en dat je secundaire accounts opnieuw moet autoriseren. Klik daarop en volg de prompt om elk volgende account te koppelen om ze overal beschikbaar te maken in het systeem. In de instellingen van Chrome OS heb je nu een nieuw onderdeel genaamd Google Accounts. Mocht je dit niet zien, typ je chrome://flags in de adresbalk, zoek je naar account manager en zet je bij Enable account manager de optie op Enabled.

3. Virtual Desks

Ze zijn er dan eindelijk, de virtuele desktops van Chrome OS. Op het systeem waarop ik deze feature test, zit het nog steeds achter een flag, wat betekent dat het technisch nog wordt gezien als werk in uitvoering. Als je de overzichtsknop indrukt (de toets met drie lijntjes in de bovenste rij van het toetsenbord) of als je naar beneden veegt vanaf de bovenkant van je Chromebook (als het een touch model is) moet je een knop rechtsbovenin zien om een nieuw bureaublad te activeren.

Als je dat niet ziet, moet je de feature even inschakelen. Dat doe je door chrome://flags in de adresbalk te typen en bij Enable Virtual Desks de knop om te zetten naar Enabled. Je moet hierna je systeem opnieuw opstarten.

Zoals ik in dit uitgebreidere artikel over deze feature vertel, is het hele doel dat je taakgerichter kunt werken, met verschillende bureaubladen met applicaties en tabbladen die passen bij de specifieke taak die je uitvoert, bijvoorbeeld alle communicatie-apps op één Desk en de apps en vensters die je voor een taak open hebt staan op een andere. Het is een feature voor powerusers die meerdere werkzaamheden multitasken en hun aandacht steeds op één taak willen houden als ze wisselen.

4. Bedieningselementen voor afspelen media

De mogelijkheid om Android-apps te gebruiken op een Chromebook is behoorlijk spectaculair - en al snel zal de ervaring nog beter worden dankzij een subtiele maar grote verbetering.

Google voegt namelijk media playback controls toe aan Android-appmeldingen in Chrome OS. Dat betekent dat als je een Android-app zoals YouTube gebruikt om een video offline te bekijken (iets wat overigens niet mogelijk is op een machine zonder de aanwezigheid van Android-app-ondersteuning). Ook kan je met behulp van een Android-gebaseerde podcast- of muziekstreaming-app de weergave direct vanaf de permanente melding van de app regelen - net als op een Android-telefoon.

5. Betere prestaties van Linux-apps

De aanwezigheid van Linux-apps op Chromebooks is een reden voor power users om het Chrome-ecosysteem te omarmen, maar deze feature is nog niet af; de mogelijkheid om Linux-apps op Chrome OS te draaien bevindt zich nog in het bètastatium. Linux-apps ontvingen bijvoorbeeld pas in mei de mogelijkheid om audio af te spelen onder Google's besturingssysteem en ondersteuning voor audio input in die apps is nog een "work in progress".

Een andere functie die op het punt staat verbeterd te worden is GPU acceleration, iets dat apps met zware grafische componenten vloeiend moet laten lopen onder Chrome OS. Je kunt het verschil zien in de onderstaande video, die een Linux-spel gebruikt om aan te tonen hoeveel invloed de toegevoegde GPU-versnelling zal hebben. Om deze feature in te schakelen tik je chrome://flags in de adresbalk van de browser en kies je bij crostini-gpu-support voor Enable.