Mark Shuttleworth gaat in zijn bekendmaking een aantal mogelijkheden af voor de naam van het N-imal: Naiant Nailtail, Neutral Newt, Nubile of Naughty Numbat. Maar uiteindelijk is dus gekozen voor de Natty Narwhal, wat keurige narwal betekent. Voor deze naam draagt Shuttleworth verschillende redenen aan.

Stijlvoller en koeler

Zo moet Ubuntu gladder en stijlvoller worden, maar er moet ook gewerkt worden aan de ondersteuning voor moderne grafische hardware, aldus Shuttleworth. Daarnaast moeten de processoren en architecturen koel houden door het energieverbruik terug te dringen. Daarom is een arctisch dier op zijn plaats. De narwal is een tandwalvis, die vooral niet verward moet worden met de zwaardvis. Het dier wordt met uitsterven bedreigd, wat volgens Shuttleworth dan weer verwijst naar onze planeet, waarvan we er ook maar één hebben.

Tegengif

Verder verwijst het keurige van de narwal ernaar dat we ons beste beentje voor moeten zetten. Tot slot is de narwal het beest wat het dichtst bij de eenhoorn komt, wat dan weer de open source dromen van een betere wereld in gedachten brengt. Bovendien kan het een tegengif zijn voor het bedrijfseigen software.

Releases

Op 10 oktober moet natuurlijk eerst nog Maverick Meerkat uitkomen. Die ligt ondertussen al in de vriezer. En deze week nog bleek dat die release ondersteuning gaat krijgen voor multitouch.

Verder is gisteren Ubuntu 10.04.1 LTS uitgekomen, de eerste maintenance update voor Maverick Meerkat, de long term support versie van Ubuntu.

Bron: Techworld