“Stokstaartjes zijn natuurlijk licht, snel en sociaal – alles wat we willen in de dubbele 10”, schrijft Shuttleworth in een blogpost. Ubuntu start al heel snel op, zo gaat hij verder, maar dat kan nog veel sneller. Ook de applicaties zullen sneller gaan draaien door bepaalde veranderingen. Bovendien heeft Ubuntu sociaal als uitgangspunt, “maar we zouden zelfs nog beter verbonden kunnen worden, en we zouden de sociale features in nog meer applicaties kunnen integreren.”

Stokstaartjes zijn echte familiedieren, en Ubuntu moet dan ook een veilige en efficiënte oplossing zijn voor alle netbooks van de familie. Daarnaast zijn stokstaartjes slim, en leren ze elkaar nieuwe vaardigheden, wat staat voor de Ubuntu-gemeenschap, aldus Shuttleworth.

Netbook en cloud

Als speerpunten voor Ubuntu 10.10, die gepland staat voor oktober van dit jaar, noemt hij de Ubuntu Netbook Edition, die hij op alle fronten het snelste wil maken van wat er op de markt aanwezig is: de snelste boot, de snelste verbinding met het netwerk, de snelste browser. Aan de andere kant van het spectrum belicht hij de hybride cloud op Ubuntu Server, die makkelijker uitgerold moet kunnen worden en het moet makkelijker worden om de workloads te beheren. Tot slot krijgen de sociale netwerken prioriteit.

Elke computer

Aan ambities heeft Shuttleworth geen gebrek. “Dit is een tijd van verandering”, schrijft hij, “en we zijn niet bang om iedereen te verrassen met een gewaagde zet als de gelegenheid zich voordoet voor dramatische verbeteringen. We willen Ubuntu en vrije software op elke consumenten pc van elke belangrijke fabrikant”, schrijft hij. En als de ontwikkelaars eenmaal met de Lynx klaar zijn, die eind deze maand moet verschijnen, dan is er genoeg ruimte om grote veranderingen door te voeren. Bron: Techworld