Ubuntu 16.04 maakt gebruik van Snappy, de nieuwe utility om apps en systeemsoftware uit te rollen. Snappy is ontwikkeld voor het beheer van apps op mobiele apparaten en Canonical zet door met zijn plannen om Ubuntu voor alle hardwareplatforms te verenigen.

Dat plant de softwaremaker al jaren met het idee dat gebruikers frictieloos overstappen tussen verschillende apparaten. Inmiddels heeft bijvoorbeeld Microsoft zich hier ook op gestort met universele apps, Continuum en Windows 10.

Wily Werewolf vandaag of morgen

Ubuntu Personal (de Snappy-basis) is al in actie te zien op Ubuntu 15.10 die vandaag moet verschijnen. Liefhebbers konden afgelopen zomer al aan de slag met een bètaversie, de laatste release candidate ligt er al en de eindversie van Wily Werewolf kan elk moment verschijnen.

In de nieuwe aankondiging van Shuttleworth is duidelijk zichtbaar dat de desktop een lagere prioriteit heeft gekregen ten faveure van cloudfeatures. Ubuntu moet dé Linuxsmaak worden voor servers en cloudinfrastructuren met OpenStack-ondersteuning en utilities om cloudsoftware te gbeheren.

Containermarkt bevechten

Ook richt Canonical zich op het draaien van softwarecontainers, een markt die momenteel wordt beheerst door Chrome OS-derivaat CoreOS en containerplatform Docker. Dat is een markt waar ook meerdere kapers op de kust liggen.