Canonicals Ubuntu distributie voor Linux heeft een reputatie opgebouwd als gebruikersvriendelijk, met edities gericht op desktop-, server-, cloud- en IoT-gebruikers. Deze changelog volgt de updates van Ubuntu gedurende de releasecyclus, inclusief de LTS (Long Term Support) releases.

Canonical produceert elke zes maanden nieuwe Ubuntu releases en ondersteunt deze met gratis beveiligingsupdates en bug fixes voor minstens negen maanden. Nieuwe LTS-releases komen om de twee jaar binnen en worden vijf jaar ondersteund.

Wat is er nieuw in versie 18.10?

De laatste versie van Ubuntu Linux, Ubuntu 18.10 (codenaam "Cosmic Cuttlefish") heeft de volgende grote veranderingen:

 • De Linux 4.18 kernel, OpenSSL 1.1.1.1 en Gnome 3.30 desktop zijn de nieuwe standaardcomponenten.
 • De toolchain bevat updates voor glibc (2.28), GCC (8.2), Python (3.6.7), Ruby (2.5.1), PHP (7.2.10), Perl (5.26.2), de Go taal (1.10.4) en Rust (1.28).
 • Ubuntu Server 18.10 bundelt de laatste editie van Kubernetes (versie 1.12) en OpenStack Rocky, de laatste versie van OpenStack.
 • Ubuntu blijft de nadruk leggen op het gebruik van de Snap-applicatieverpakkingstechnologie. Ongeveer 4.000 Snap-packaged applicaties zijn beschikbaar in de Snapcraft-winkel. Snap-packaged apps kunnen ook worden gebruikt in Google, AWS en Microsoft Azure cloudomgevingen.
 • Betere hardware-ondersteuning voor grafische subsystemen. Goed nieuws voor gamers.
 • PC's kunnen worden ontgrendeld met een vingerafdruk op systemen met ondersteunende hardware.

Op de volgende pagina: En hoe zit het met de LTS-versie?

En hoe zit het met de LTS-versie?

Ook versie 18.04 LTS (Bionic Beaver) heeft een aantal veranderingen gekregen.

 • Ubuntu heeft zijn zelfgebouwde Unity desktopomgeving verlaten en is teruggeschakeld naar de veelgebruikte Gnome desktopomgeving. Unity is nog steeds beschikbaar als add-on, maar Gnome zal de standaard desktop zijn voor de toekomst.
 • Gebruikers van Ubuntu Desktop hebben nu een minimalistische installatieoptie, die alleen een rudimentaire desktopomgeving, een webbrowser en een paar centrale systeemhulpprogramma's installeert. "Veel officiële 18.04 desktop-smaken maken ook gebruik van deze nieuwe functie," zegt Canonical in de release notes voor 18.04.
 • Wie Ubuntu Server installeert, kan nu de "Subiquity" installer gebruiken, een gebruiksvriendelijkere en GUI-gestuurde manier om Ubuntu Server te installeren. Merk op dat bepaalde functies, met name "LVM, RAID, multipath, VLAN's, verbindingen of de mogelijkheid om bestaande partities te hergebruiken", nog steeds alleen toegankelijk zijn met behulp van het alternatieve installatieprogramma.
 • Updates voor de software stack voor Ubuntu in deze release zijn onder andere LXD 3.0, QEMU 2.11.1, Nginx 1.14.0, PHP 7.2.x, Apache 2.4.29 met HTTP/2 ondersteuning en de "Queens" release van OpenStack.

Onder de belangrijkste wijzigingen in Ubuntu sinds de laatste LTS-release:

 • Python 2 wordt niet langer standaard geïnstalleerd in het systeem. De standaard Python die beschikbaar is in Ubuntu 18.04 is Python 3.6, en de laatste cruciale stukken native software (voornamelijk het landscape-client pakket voor de implementatie van Ubuntu servers) is overgezet naar Python 3.
 • 32-bit installer images worden niet langer geleverd voor Ubuntu Desktop. Niets weerhoudt derden ervan om hun eigen 32-bit edities van Ubuntu te bouwen, maar Canonical zal deze images vanaf nu niet meer leveren.

Alle varianten van Ubuntu kunnen hier gratis worden gedownload.