Enkele weken geleden zagen we hoe de eerste versie van Windows 10 het einde van z'n levenscyclus bereikte. Microsoft liet weten dat als je nu nog de originele versie van Windows 10 hebt, deze vanaf mei niet langer wordt onderhouden. Er komen geen beveiligingspatches meer voor uit. De afgelopen jaren hebben wij verschillende conflicterende meldingen langs zien komen van Microsoft over verschillende branches en het ondersteunen van verschillende systemen.

Op basis van het bericht over de oudste versie van Windows 10 kunnen we nu eindelijk wat conclusies trekken over de levensduur van Windows 10-versies en ervoor zorgen dat we niet met gepensioneerde systemen blijven zitten.

Wij gaan het in dit artikel niet hebben over alle verschillende branches, builds, beta's enzovoort. Wij kijken alleen naar losse versies en benoemen hun geboorte- en sterfdag:

Windows XP Beschikbaar sinds 25 oktober 2001. Kreeg drie service packs en de laatste beveiligingsupdate kwam uit op 8 april 2014. Microsoft heeft het systeem 4548 dagen onderhouden, ongeveer 12,5 jaar.

Windows Vista Beschikbaar sinds 8 november 2006. Kreeg twee service packs en de laatste beveiligingsupdate komt uit op 11 april 2017. Als Microsoft de einddatum niet verplaatst zal het Vista 3807 dagen ondersteunen, ongeveer 10,5 jaar.

Windows 7 Beschikbaar sinds 22 oktober 2009, heeft 1 service pack gekregen en de laatste beveiligingsupdate komt uit op 14 januari 2020. Als Microsoft de einddatum niet verplaatst zal het Windows 7 3736 dagen ondersteunen, iets meer dan tien jaar.

Windows 8 Beschikbaar sinds 26 oktober 2012, heeft geen service pack ontvangen. Microsoft heeft die term laten varen. Het besturingssysteem heeft één grote update gehad genaamd Windows 8.1 Update 1. De laatste beveiligingspatch zal je krijgen op 10 januari 2023, ongeveer 3728 dagen, iets meer dan tien jaar.

Windows 10 Gooit het over een heel andere boeg. De nummering van verschillende versies is anders en Microsoft lijkt een beetje de kant van Apple op te willen gaan: Windows 10 zal de "laatste" versie zijn en je zal naar de interne benaming moeten kijken om te zien wat wat is. Op dit moment hebben wij drie grote versies van Windows 10 langs zien komen:

  • De originele Windows 10, beschikbaar sinds 29 juli 2015. Het systeem had geen aparte naam en mensen noemen het simpelweg versie 1507 (wat weer overeen komt met de versienummering van verschillende populaire Linux distributies, gebaseerd op de maand en het jaar dat het systeem uit kwam.) We weten inmiddels dat de laatste beveiligingsupdate uit zal komen in mei 2017 (waarschijnlijk de 9e). Het systeem zal dan 650 dagen lang zijn onderhouden, iets meer dan twee jaar.
  • Windows 10 Fall Update (ook wel November Update genoemd) , versie 1511, kwam uit op 10 november 2015. Het is nog niet bekend wanneer de ondersteuning van dit systeem zal stoppen.
  • Windows 10 Anniversary Update, versie 1607, kwam uit op 2 augustus 2016, de huidige versie van Windows 10.
  • Windows 10 Creators Update, Deze versie moet nog uitkomen en dat zal hoogstwaarschijnlijk eind maart, begin april zijn (wij gokken eind maart gezien het versienummer 1703)

Deze versies van Windows 10 zijn op zichzelf staande systemen (zoals Windows 7 en Windows 8). Je kan ze niet met elkaar mixen ook al geeft Microsoft ze redelijk overeenkomende namen. Er is ook nog een Long Term Servicing Branch, maar daarover later meer.

Het upgraden van de ene naar de andere versie zou makkelijker moeten zijn dan het upgraden van Windows XP naar Windows 7, maar gezien de vele problemen die mensen (kunnen) krijgen tijdens of na het proces, is dat iets waar over gediscussieerd kan worden. Wij krijgen regelmatig vragen over het upgraden en upgrade-proces en zetten de meest gehoorde vragen voor je op een rijtje:

Als ik upgrade naar Windows 10, welke versie krijg ik dan?

Moeilijk te zeggen. Als je op dit moment een gratis upgrade uitvoert van Windows 7 naar Windows 10 (ja, dat kan nog steeds), krijg je versie 1607. Als je Windows 10 los koopt in de winkel is de kans groot dat je versie 1507 of 1511 krijgt. Zodra je echter Windows update start, wordt je systeem automatisch bijgewerkt naar Windows 10.

Hoe lang kan ik mijn Windows 10-versie blijven gebruiken voordat ik moet upgraden?

Microsoft heeft een complexe formule (meerdere zelfs) gepubliceerd om de einddatum voor verschillende versies van Windows 10 te berekenen en deze vervolgens weer weggegooid. Mensen die versie 1507 gebruiken zijn de enige mensen die weten wanneer hun Windows niet meer wordt ondersteund.

Op dit moment kunnen we alleen maar gokken dat een Windows 10-versie na 18 tot 24 maanden geen beveiligingspatches meer zal ontvangen, ervanuit gaande dat het bedrijf elke acht maanden een nieuwe versie klaar heeft staan. Het zal ons echter niks verbazen als Microsoft in de toekomst weer afstapt van deze formule. Als jouw versie van Windows 10 eenmaal is doodverklaard zal je wel moeten upgraden als je je systeem veilig wilt houden.

Als ik besluit voor Windows 10 te gaan, welke versie is dan het beste?

Je zal moeten kiezen tussen de "Current Branch for Business" of de particuliere versie. Microsoft heeft een overzicht gemaakt van alle verschillende branches. Het ziet er misschien uit als een zootje ongeregeld maar uiteindelijk komt het neer op het feit dat Microsoft specifieke versies van Windows uitbrengt die op miljoenen machines worden getest. Als jij een machine hebt die goed uit de test is gekomen, heeft deze computer de "Current Branch for Business"-benoeming gekregen. Heb je dat niet, kan je beter gaan voor de allernieuwste versie van Windows 10. Wil je meer zekerheid en stabiliteit, blijf dan bij de CBB-versie. Deze zit op dit moment op 1607.

En dan is er ook nog de Long Term Servicing Branch, maar aangezien Microsoft niet wil dat je deze versie installeert tenzij je met machines werkt die een hele specifieke taak hebben, besteden wij daar niet veel aandacht aan. Denk aan: Kassa's medische systemen, pinautomaten. Als je van plan bent office te draaien of wilt gaan internetten moet je ver weg blijven van deze branch.

Op dit moment zijn er twee LTSB-versies van Windows 10. LTSB 2015 en LTSB 2016. Je zou kunnen denken dat deze versies gelijk lopen met de andere Windows 10-versies maar dat is niet het geval. Deze versies zullen tien jaar lang ondersteund worden door Microsoft en de beveiligingspatches voor deze versies zijn niet compatible met andere versies van Windows 10.