De uitgelekte build geeft ons aardig wat hints over de plannen van Microsoft. Windows Cloud lijkt verdacht veel op Windows RT (Microsoft's gefaalde ARM-platform). Ook dat systeem kon alleen overweg met Windows Store apps en desktopversies van Internet Explorer en Microsoft Office. Er zijn verschillende redenen waarom RT nooit het succes werd dat Microsoft voor ogen had, maar de hoofdreden was toch wel het grote tekort aan apps en gebruikers die geen halfbakken pc willen gebruiken.

Het draait alleen de Windows store maar...

Het idee achter het alleen kunnen draaien van Windows Store apps is dat een Windows Cloud machine net zo makkelijk gemanaged kan worden als een Chromebook. Als je Wind32 verwijdert (de traditionele desktop) krijg je meer veiligheid en controle omdat gebruikers alleen web apps kunnen draaien uit de Windows Store.

Maat dat zou niet de volledige waarheid achter Windows Cloud kunnen zijn. Windows Cloud draait voorlopig op x86 processoren. Als dat zo blijft tot de volledige release dan zou er geen reden moeten zijn om geen Win32 apps te kunnen draaien. Microsoft zou eventueel een limiet op het aantal Win32-apps kunnen zetten of alleen bepaalde Win32-apps kunnen toestaan.

MSPoweruser liet overigens weten dat het Win32 apps kon downloaden maar niet kon draaien. Deze apps konden dankzij Project Centennial beschikbaar worden gemaakt.

©MSPowerUser

Er is een upgrade-pad naar Windows 10 Pro

Brad Sams van Petri.com (een moedersite van Thurrott.com) ontdekte dat er een upgrade-pad was ingebouwd in Windows 10 Cloud waarmee het mogelijk was te upgraden naar Windows 10 Pro. Dit versterkt het vermoeden dat deze versie van Windows ook beschikbaar zal zijn op x86 hardware. Het zou ook goed mogelijk kunnen zijn dat er upgrades naar andere versies van Windows beschikbaar zullen zijn als deze officieel uit komt.

Als Windows Cloud upgrades aanbiedt, dan zal dit een hoop (nare) herinneringen oproepen van Microsoft's verleden. Komt er een Tweede Windows RT of misschien zelfs een nieuwe Windows Starter Edition. Deze versies van Windows werden door Microsoft op de merkt gebracht in het Windows XP tijdperk en uitgefaseerd in het Windows 7-tijdperk. Deze gestripte versies van Windows waren speciaal voor netbooks en hadden een upgrade-pad naar Windows Home of andere versies via de Windows Anytime Upgrade.

Het vreemde is dat als Windows Cloud een directe concurrent moet worden van de Chromebook, waarom dan het upgrade-pad? Opwaarderen naar Windows 10 Home of Pro verslaat het punt van een simpel besturingssysteem dat makkelijker te managen is. Daarnaast bestaat er een kans dat Windows Cloud-gebruikers belaagd worden met advertenties om te upgraden naar een betere versie van Windows? Laten we hopen van niet, verschrikkelijk.

Kan de Windows Store Google Play hebben?

Als een Windows Cloud-machine alleen maar afhankelijk is van de Windows Store, kan Microsoft het nog wel eens moeilijk kan krijgen. Terwijl Google Chrome native apps integreert in Chromebooks en zelfs Android-apps kan draaien, heeft Microsoft nog steeds te maken met ontwikkelaars die het platform links laten liggen.

Microsoft mag dan wel een voordeel hebben wat productiviteitsfeatures betreft, maar als het op apps aankomt, is Microsoft de grote verliezer.