Deze build is beschikbaar voor insiders in de fast ring en is uiteraard niet helemaal foutloos. Het is per slot van rekening een testversie. Er zijn onder andere nog problemen met de Netflix-app en Miracast-verbindingen werken nog niet.

Het groene scherm des doods en het pauzeren van updates hebben wij al besproken in andere artikelen dus die laten wij nu achterwege, wij lopen nu de rest van de grotere veranderingen met je door.

Verbeteringen aan Edge

Er waren aardig wat gebruikers die aan de haal dingen met Microsoft's nieuwe browser toen deze net uit kwam en velen laten de browser inmiddels weer links liggen. Dat weerhoudt het Edge-team er echter niet van gewoon door te stomen en nieuwe verbeteringen uit te rollen. Het is in deze versie mogelijk tabs te previewen en er is ook een tool om tabs later weer te "resumen" als je die eerder aan de kant hebt geschoven.

Vooral de tweede functie zal veel mensen blij maken. Andere browsers hebben al een soortgelijke functie om tabs te herstellen na een crash of na het per ongeluk sluiten van een venster. Microsoft breidt deze functie uit en geeft gebruikers de mogelijkheid hun tabs "aan de kant" te zetten. Als gebruikers dat doen verschijnt er een icoontje linksboven. Via dat icoontje kunnen de tabs weer worden hersteld.

In deze nieuwe build kunnen tabs gepreviewd worden. Browsers als Opera hadden deze functie al, gebruikers konden hun cursor boven de tab houden om de inhoud ineen kleiner venstertje te zien. Edge doet het iets anders en gebruikt een symbooltje om een carrousel tevoorschijn te halen waar de previews in verschijnen.


Ook is het mogelijk om bepaalde elementen als Flash te blokkeren. De Anniversary Update gaf gebruikers vorig jaar al de mogelijkheid Flash-elementen te pauzeren maar in deze build gaat de browser nog een stapje verder: Flash elementen worden nu helemaal niet meer geladen tenzij de gebruiker expliciet aangeeft dat dat wel moet.

Een ander leuk extraatje is dat Edge ook een incognito-scherm heeft dat door Microsoft, InPrivate is genoemd. Het kan direct vanaf de taakbalk gelanceerd worden.

Een netter Start menu en de notificaties-drawer

De grote lenteschoonmaak is nog niet begonnen maar de ontwikkelaars van Microsoft hebben de digitale bezem er al wel bijgepakt.

Op Windows 10-telefoons kun je al langer genieten van deze feature; verschillende tiles in een aangepaste map stoppen in het startmenu. Als je dat doet, verlies je overigens wel de "live tile"-functie. Microsoft heeft het makkelijker gemaakt voor ontwikkelaars om eigen subgroepen te maken binnen de notificaties-drawer. Dit schoont de boel lekker op.

Schalen, knippen en delen

Als je je laptop wel eens in een dock steekt (of op een dock prikt) zal je zien dat je desktop-iconen wel eens van positie veranderen of van grootte veranderen. In build 15002 wordt dat probleem opgelost. Er is een verbeterde schalings-instelling toegevoegd aan de instellingen-app. Daarnaast ondersteunt Windows ook verbeterde plaatings-ondersteuning waardoor je apps en iconen beter schalen.

Ook het delen van content is verbeterd: De kniptool heeft een opknapbeurt gekregen en ook het delen van content via OneNote (Win + shift + s) gaat nu wat vloeiender.

Het delen van snippets is wat contextueler geworden en de Win + H toetscombinatie is geschrapt.

Verbeterde Cortana commandos en herinneringen

Microsoft blijft Cortana updaten. In deze build heeft de virtuele assistent een notitieboekje bij zich. Hiermee kan je zien welke opties er beschikbaar zijn als je een bepaalde opdracht typt. Herinneringen kunnen nu ook eindelijk maandelijks worden ingesteld. Handig voor het betalen van maandelijkse rekeningen of andere terugkomende zaken.

Het triggeren van Cortana is trouwens ook veranderd. Win + shift + C is de deur uit en vervangen door het simpelere Win + c.

Windows Defender: Windows verversen/opschonen

Microsoft's ingebouwde antivirus-tool kon altijd overweg met een tweede antivirus programma. Defender heeft nu opties om volledige, snelle of geavanceerde scans uit te voeren.

De grootste verandering is echter het "ververs Windows"-commando in Defender. Deze functie verwijdert bijna al je apps, maar niet je persoonlijke data. Heel handig als je weer een schoon systeem wilt hebben zonder dat je je volledige computer opnieuw wilt installeren.

Voorlezen en Toegankelijkheid

De voorlees-snelkoppeling is door Microsoft aangepast om te voorkomen dat deze per ongeluk wordt ingeschakeld. De oude toetscombinatie (Win + enter) is gewijzigd naar Control + Win + enter. Ook is de Narrator toegevoegd aan de WinPE Windows installatie omgeving en de WinRE herstelomgeving. Ook wordt er gewerkt aan braille ondersteuning voor Windows 10 maar die is op dit moment nog niet functioneel.

Blauwlicht-management

Er lopen nog steeds verschillende onderzoeken over de negatieve effecten van blauw licht 's avonds. Deze zouden ons slaapritme verstoren. Build 15002 kan zo worden ingesteld dat de hoeveelheid blauw licht wordt teruggeschroefd in de avond.

En dat is maar een van de weinige dingen die is veranderd in het instellingenscherm. Je zal ook wel blij zijn dat de beeldscherminstellingen zijn gewijzigd. Onder andere de schermresolutie kan nu nog beter worden hersteld.

Ook zal je een nieuwe instellingenpagina vinden voor de Surface Dial, beter themamanagement en zelfs een optie om "cross device"-ervaringen te verbeteren. Deze optie geeft gebruikers de mogelijkheid apps op de pc te laten "praten" met apps op je Windows smartphone. Op dit moment zit er nog een bug in dat systeem waardoor deze niet werkt maar het is een begin. Ten slotte is er ook nog een nieuwe touchpad-instellingenscherm toegevoegd waarmee je makkelijk nieuwe gestures kan toevoegen voor drie- en viervinger-swipes.