Vlak voor het weekeinde publiceerde AptiQuant de resultaten van een onderzoek naar het IQ van internetters en combineerde die uitkomsten met het browsergebruik. Daaruit bleek dat mensen met een laag IQ voornamelijk de webbrowers van Micorsoft gebruiken. De minst intelligente deelnemers aan de test gebruikten IE6, maar ook de gebruikers van IE7 en IE8 scoorden beneden het gemiddelde.

Dat schoot een aantal IE-volgelingen in het verkeerde keelgat. Op de website van het bedrijf meldt algemeen directeur Leonard Howard dat hij sinds de publicatie van de onderzoeksresultaten haatmailtjes krijgt. Onterecht vindt hij. "Ter verduidelijking: het onderzoek beweert niet dat als jij IE gebruikt je een laag IQ hebt, maar wat het werkelijk zegt is dat als je een laag IQ hebt er een grote kans is dat je Internet Explorer gebruikt."

Niet onder de indruk

Howard zegt verder dat hij niet onder de indruk is van de juridische dreigementen door de groep Internet Explorer-gebruikers. Hij zegt alle wetenschappelijke data en logboeken te hebben om de uitkomsten van het onderzoek te staven. “Als we de rechtszaak winnen geeft dat alleen maar meer gewicht aan het onderzoek." Hij zei verder heel verbaasd te zijn dat het onderzoek zoveel onverwachte aandacht heeft gekregen.

Uit het onderzoek bleek dat gebruikers van IE6 een IQ hebben dat nauwelijks boven de 80 uitkomt. Opera trekt juist de meeste mensen met een hoog IQ. Het psychologisch onderzoeksbureau duidt de cijfers door de relatie te leggen met de 'starheid' van mensen met een laag IQ. Die zouden moeilijker met veranderingen kunnen omgaan en dus langer vasthouden aan hetgeen ze al gebruiken. Mensen met een hoger IQ zijn eerder geneigd Internet Explorer te updaten of te kiezen voor een andere browser.