Het onderzoeksbureau AptiQuant Psychometric Consulting heeft een relatie gelegd tussen het gemiddelde IQ en de keuze voor een internetbrowser. De gebruikers van Internet Explorer komen er niet goed van af. Of iemand nu IE6, IE7, IE8 of IE9 gebruikt, het gemiddelde IQ van de internetter komt met de browser van Microsoft niet boven de 100. Gebruikers van Firefox, Chrome en Safari zijn allemaal gemiddeld net iets slimmer.

De resultaten van het onderzoek werden vergeleken met eenzelfde onderzoek van vijf jaar geleden, hoewel er toen minder mogelijkheden waren. Zo was er toen nog geen Chrome. “De vergelijking laat duidelijk zien dat meer mensen met een hoger IQ in de afgelopen vijf jaar Internet Explorer hebben gedumpt", schrijven de onderzoekers in het rapport.

Weerstand voor upgraden

“Uit de testresultaten wordt duidelijk dat mensen aan de onderkant van de IQ-schaal een weerstand hebben om hun webbrowsers te upgraden of te veranderen van browser", zeggen de onderzoekers verder. “Die hypothese kan worden uitgebreid naar software in het algemeen, hoewel daarvoor meer onderzoek voor nodig is."

De test is gedaan in Engelssprekende landen, zoals de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. De test werd online afgenomen en “werkte prima in alle belangrijke browsers." Uiteindelijk hebben 101.326 mensen de test afgenomen.