Het nieuwe besturingssysteem is gisteren beschikbaar gekomen. Zoals we eigenlijk wel gewend zijn van de ontwikkelaars zijn de release notes bijzonder uitgebreid en voor leken moeilijk te behappen. Het gaat dikwijls om verbeteringen en veranderingen die in de belevingswereld van gebruikers onzichtbaar zijn, terwijl ze voor ontwikkelaars wel zeer nuttig kunnen zijn.

Desondanks zijn er toch wat veranderingen in DragonFly BSD 2.4 doorgevoerd die absoluut het vermelden waard zijn. Grootste toevoeging is dat van het OS nu een poort is gemaakt naar 64-bits x86 architecturen. De voordelen die dergelijke architecturen brengen zijn daarmee ook beschikbaar gekomen voor de Dragonfly-gebruiker. Bedenk daarbij wel dat niet alle binaire packages dit ondersteunen.

AHCI

Ook nieuw is dat de Advanced Host Controller Interface (AHCI) nu de standaarddriver is. AHCI-storagehardware wordt niet langer meer automatisch opgepikt door een NATA-driver. Daarbij kan het wel gebeuren dat schijven opeens een andere designatie krijgen, dus je bent gewaarschuwd.

Daarnaast hebben de ontwikkelaars wederom veel bugs weggewerkt en de ondersteuning opgeschroefd. De eerste fix, 2.4.1, is al als onstabiel te verkrijgen, en de stabiele versie daarvan wordt volgende maand verwacht. Over de ondersteuning van PowerPC wordt nog niets gerept, maar dat wordt nog steeds verwacht voor een toekomstige release van DragonFly.

Het OS is te downloaden als CD ISO (een kale versie), DVD ISO (complete versie met volledige X-omgeving) en een kale versie als usb-image voor sticks van 1GB. Bron: Techworld