De oorspronkelijk voor oktober geplande nieuwe versie van FreeBSD (officieel FreeBSD 7.1-RELEASE) komt een jaar na 7.0. DTrace, een tool van Sun Microsystems en sinds 2003 een onderdeel van onder andere Solaris, is een realtime tool waarmee problemen tussen kernel en applicatie in kaart kunnen worden gebracht, en de kernel zelf verfijnd kan worden afgesteld. Sun gooide de broncode in 2005 open. De toevoeging van DTrace gaat ten koste van KTrace, de Unix-analysetool waar FreeBSD voorheen mee werkte.

ULE is in FreeBSD 7.1 de standaard scheduler geworden voor de amd64- en i386-platformen, waarmee de OS op multicoresystemen een stuk beter zou moeten presteren. De desktopomgevingen zijn opgewaardeerd (naar Gnome 2.22.3 en KDE 3.5.10), de NFS Lock Manager is verbeterd en het besturingssysteem kan nu ook opstarten vanaf usb. Een nieuwe API moet ervoor zorgen dat het koppelen van threads aan specifieke CPU's beter verloopt. Ook worden media van DVD-grootte ondersteund.

FreeBSD 7.1 is te krijgen voor de eerder genoemde amd64- en i386 machines, en voor Sparc64, PowerPC, PC98 en ia64-chips. Bron: Techworld