Het Amerikaanse bedrijf is daartegen in beroep gegaan en heeft uiteindelijk gewonnen. Het gaat specifiek om het patent op de techniek voor het gebruik en behoud van lange bestandsnamen op FAT en de 32-bit variant FAT32. Daarmee zijn bestandsnamen mogelijk die langer zijn dan acht tekens mogelijk en drie tekens voor de extensie.

Lange bestandsnamen

De gepatenteerde techniek voorziet in de mogelijkheid van een lange bestandsnaam voor elk bestand naast de daadwerkelijke korte naam, en koppelt die twee aan elkaar. Dit is vastgelegd in patent EP0618540 en biedt compatibiliteit voor oudere applicaties op het veelgebruikte FAT.

Microsoft kan nu dus gewoon royalty's blijven heffen voor deze techniek, die wordt gebruikt door onder meer digitale camera's, videocamera's, routenavigatie-apparatuur, digitale fotolijstjes en andere consumentenelektronica. De Nederlandse routenavigatiefabrikant TomTom is begin vorig jaar nog aangeklaagd om schending van dit patent, met Linux. Uiteindelijk hebben de twee partijen die kwestie geschikt, waarbij TomTom een licentievergoeding betaalt aan Microsoft.

Overlap met cd-romformaat

Het patent is in 2007 afgewezen omdat het teveel lijkt op een methode om lange bestandsnamen op te slaan voor het cd-rom bestandsformaat ISO9660. Die methode, het zogeheten Rock Ridge Interchange Protocol, is net als dat cd-formaat een open standaard. Het is begin jaren negentig ontwikkeld, dus vóór Microsofts vinding. De DOS- en Windows-producent heeft zijn patent in 1994 ingediend en in 2001 verkregen.

Het Duitse beroepshof oordeelt nu dat Microsofts techniek wel degelijk op fundamentele punten verschilt van die van Rock Ridge. Zo zijn de lange bestandsnamen niet zichtbaar voor oudere applicaties die gewoon de oorspronkelijke korte namen kunnen gebruiken.

Ook al in VS

In de Verenigde Staten heeft Microsoft eerder ook al zijn FAT-patent voor lange bestandsnamen bekrachtigd gezien. Het Amerikaanse patentbureau oordeelde in 2006 na een eerdere afwijzing en vervolgens herkeuring dat patent 5.579.517 valide is. Microsoft heeft dat in de VS in 1995 ingediend en in 1996 toegewezen gekregen.