De veranderingen in Linux Kernel 2.6.31 zijn er te veel om op te noemen, zo schrijft Linus Torvalds in zijn aankondigingsmail. De programmeurs hebben duizenden aanpassingen aangebracht aan de kernel, waarvan zo'n 70 procent opgaat aan extra driverondersteuning.

Punten op de lijst zijn onder andere ondersteuning voor USB 3.0, betere ondersteuning voor geluidskaarten en grafische kaarten en sterk verbeterde implementatie van de bestandssystemen Btrfs en Ext4. Eerst bood de kernel alleen Kernel based Mode Setting (KMS) voor grafische kaarten van Intel, nu kunnen ook Radeonkaarten van AMD/ATI zich bedienen van het instellen van de resolutie op kernelbasis. Deze functie is nog wel experimenteel, maar moet de beeldkwaliteit van Linux-OSen flink ten goede komen.

De herfst brengt ons traditiegetrouw nieuwe versies van de grote Linuxdistributies, en verwacht wordt dat Fedora, OpenSUSE en Ubuntu worden uitgerust met 2.6.31. De alfa van Ubuntu 9.10 Karmic Koala bevat al een vroege versie van de kernel. Bron: Techworld