"Ebay stopt met Skype voice- en chatknoppen in aanbiedingen vanaf 10 juni 2009", deelt het Ebay-team mee. De knoppen worden verwijderd omdat ze nauwelijks gebruikt worden door kopers en verkopers. Voor de zeldzame liefhebbers van de Skype-knoppen komt er geen alternatief.

De knoppen zijn vanaf juni 2006 aanwezig op de veilingsite. De versmelting van Skype met Ebay was het gevolg van de overname van Skype door de veilingsite in september 2005. Voor Skype werd destijds in totaal 4,1 miljard dollar betaald.

Liefde is over

"Door Ebay en Paypal, de twee grootste e-commercebedrijven, samen te voegen met het grootste voip-bedrijf, creëren we een bijzonder sterke omgeving voor het online zakendoen", stelde Ebay-directeur Meg Whitman in 2005.

Dat de liefde niet meer wederzijds is bleek in april dit jaar toen de huidige ceo van Ebay, John Donahoe, bekend maakt de voip-dienst naar de beurs te willen brengen. "Skype is een fantastische stand-alone business met een sterke basis en versneld momentum. Maar het is duidelijk dat Skype geringe synergie heeft met Ebay en PayPal."

Continuïteit Skype in het geding

Daarmee werd ook direct een eind gemaakt aan de wens van oprichters Niklas Zennström en Janus Friis om de dienst terug te kopen. De oprichters kunnen de beursgang nog wel in de wielen rijden. De twee bezitten namelijk patenten op de p2p-technologie, die Skype ook gebruikt, en die zijn ondergebracht in het bedrijfje Joltid.

Recentelijk hebben ze deze licentie aan Skype beëindigd omdat die het contract zou hebben gebroken. De zaak ligt inmiddels voor de Britse rechter. Ebay erkent in een recentelijke kennisgeving aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat deze kwestie het reilen en zeilen van Skype negatief kan beïnvloeden en zelfs de continuïteit van het voip-bedrijf bedreigt.