Het Eclipse IAM (Integration for Apache Maven)-project is bedoeld om Maven-builds zoveel mogelijk automatisch te integreren met de Eclipse IDE. Een plugin, M2Eclipse, moet de builds behapbaar maken voor Eclipse, en de mapping tussen build en release co├Ârdineren. Ook moet Eclipse gebruik kunnen maken van Mavens pom.xml, de project object model dat de spil vormt in de funtionaliteit van Maven. Het integratieproject is al een tijdje gaande onder schuilnaam Q4E, en wordt onder meer ondersteunt door Eclipse-sponsor IBM.

De voordelen zijn volgens de beide projecten wederzijds. Mavengebruikers krijgen in Eclipse een grafische interface die het werken een stuk gemakkelijker zou maken, terwijl Eclipse profiteert van een tool waarmee snel builds in elkaar worden gezet. Ontwikkelaars in Eclipse kunnen gebruik maken van de Maven Repository, waarin projecten en plugins worden opgeslagen.

Uiteindelijke doelstelling, zo zegt de Maven geestesvader Jason van Zyl tegenover The Register, is een volledige omgeving neer te zetten met de kracht van Visual Studio van Microsoft; wat Visual Studio doet voor .NET-ontwikkelaars, moet IAM doen voor Java-programmeurs. Bron: Techworld