Deelnemers aan het Windows Insider-programma kunnen nu ook aan de slag met de allereerste Windows 10 Technical Preview for Phones. De nieuwe grote versie van Windows kan al sinds eind 2014 worden getest op de desktop. Microsofts nieuwe filosofie is één Windows voor alle denkbare productiviteitsplatforms, waarmee het bedrijf op mobiel gebied een grote slag wil gaan slaan.

Naadloze integratie

Daarom verschijnt er dit najaar ook een Windows 10 voor smartphones en kleine tablets. Alle schermen kleiner dan 8 inch krijgen een speciale versie, aangepast voor de grootte van het apparaat. De integratie tussen telefoons en het pc-platform moet naadloos worden, met koppeling van notificaties, doorwerken en desktop-apps die op een vergelijkbare manier werken op de smartphone.


De wat ruw ogende eerste preview kan alleen worden getest op de Lumia 630, 635, 636, 638, 730 en 830. De nieuwe browser Spartan ontbreekt nog, net als het straks geïntegreerde Skype en de SMS-app, meldt Ars Technica die alvast experimenteerde met het OS. Microsoft vraagt in een blogpost om zoveel mogelijk feedback van testers, die naar wens kunnen terugkeren naar hun oude installaties. (afbeeldingen via Ars Technica)