Het systeem bevindt zich nog in een vroege b├Ętafase en is op dit moment alleen nog getest op de smartwatches van LG. Er wordt op dit moment ook gewerkt aan een poort voor de Zenwatch 1 van Asus.

Het open source besturingssysteem heeft alle basisfunctionaliteit aan boord die je kan verwachten van een smartwatch zoals een agenda, stopwatch en een hartslagmeter. De student geeft verder aan dat versie 1.0 aan het einde van het jaar gereed zou kunnen zijn voor drie a vier smartwatches.

Hobbyproject

Het ontwikkelen van dit besturingssysteem is begonnen als een hobby testproject, maar de student houdt wel in z'n achterhoofd dat dit systeem in de toekomst als waardig alternatief ingezet kan worden. "Het besturingssysteem geeft gebruikers meer controle over hun horloge. Normaal gesproken hebben gebruikers maar beperkte controle over de data die door de Android Wear smartwatches wordt verzonden en AsteroidOS zal deze gebruikers zeer veel controle geven over de apps die worden gedraaid [binnen het systeem]. Hierdoor hebben de gebruikers een stuk meer privacy." Aldus Revest.

AsteroidOS is vanaf de grond opgebouwd met de OpenEmbedded tool en drivers uit andere distributies waaronder drivers van Android en Middleware van net NemoMobile project. Het besturingssysteem kan direct geflashed worden op je horloge of als secundair systeem worden geladen via een SD-kaart.

Revest is op zoek naar programmeurs om apps te schrijven voor het systeem en testers om de software te testen op verschillende smartwatches en deze eventueel te porten.