Turnkeylinux.org levert "software appliances". Dit zijn uitgeklede Ubuntu Linux systemen met een meegeleverde werkende applicatie. De lijst beschikbare systemen groeit gestaag. Naast de hierboven genoemde systemen is er bijvoorbeeld ook een basis LAMP-webserver, een Django server en een MediaWiki server.

Voor elk van deze systemen download je een specifieke installatie-CD. Je boot zo'n CD en kiest voor de optie installeer naar de harde schijf. Een paar minuten later heb je een werkend systeem, geheel klaar voor gebruik. Zo simpel werkt het.

De systemen zijn beperkt in omvang. Je krijgt geen uitgebreide Ubuntu installatie. De makers van de turnkey systemen selecteerden zorgvuldig een beperkt aantal packages. Net genoeg voor de betreffende toepassing. De systemen zijn eenvoudig te updaten en blijven daardoor veilig. Ze zijn uitstekend geschikt voor gebruik als gevirtualiseerde dedicated server.

De voordelen zijn groot. Uren lang zelf de configuraties uitdokteren is verleden tijd. Je hoeft niet zelf te bepalen wat wel en wat niet te installeren. Kleinere systemen vragen minder resources, zijn sneller te updaten en veiliger.

De images van turnkeylinux.org zijn gratis te downloaden en te gebruiken.

Bron: Techworld