Lucid Lynx is een LTS-versie, die de komende drie jaar ondersteund zal worden op de desktop en de komende vijf jaar op de server. Deze versie is dus een erg belangrijke release van Ubuntu. Op 29 april moet deze versie klaar zijn.

Live Nederlands

Natuurlijk hebben we de bèta direct gedownload om hem uit te proberen. Direct al in het opstartscherm is de eerste verandering te zien: het nieuwe logo van Ubuntu. Vervolgens krijgen gebruikers een nieuw scherm voorgeschoteld, waarin wordt gevraagd of ze Ubuntu willen uitproberen of installeren. Daar kun je nu ook al direct de taal kiezen, zodat je ook live een Nederlandse desktop krijgt.

We hebben het systeem direct geïnstalleerd en het installeerde zonder problemen. Het nieuwe paarse thema van de helemaal vernieuwde Gnome desktop is vervolgens even wennen, maar dat gold ook voor het bruin van de vorige versies. Verder valt op dat Ubuntu nu ook sociale netwerken heeft geïntegreerd in de desktop. Je kunt direct Facebook, Twitter en chats bereiken vanuit een knop in de rechter bovenhoek. Deze social netwerken kun je instellen via het nieuwe Gwibber.

Gimp zit er inderdaad niet meer in, en in F-Spot is een simpele editor verschenen, waarmee je images kunt bijsnijden, rode ogen kunt bewerken en nog een aantal simpele bewerkingen. Via het Software Centrum is Gimp natuurlijk snel toegevoegd voor de wat meer complexe bewerkingen.

iPhone

Nadat je een applicatie hebt gestart, blijkt overigens dat je aan nog meer moet wennen. Ineens staan de knoppen waarmee je vensters kunt sluiten, minimaliseren en op full screen kunt zetten linksboven te zitten in plaats van rechts. Blijkbaar wil Ubuntu meer op Apple gaan lijken.

Nieuw is de PiTiVi Video Editor. Daarnaast vallen in Rythmbox de winkels op die erin zijn geïntegreerd. Daar zit ook een Ubuntu One winkel bij, die overigens nog niet online is. Klik je erop, dan blijkt er gebruik gemaakt te gaan worden van MP3, dat dan nog niet is geïnstalleerd. Ogg Vorbis wordt dus ook hier nog genegeerd, waarschijnlijk omdat dat nog niet wordt ondersteund door de meeste MP3-spelers. Zoals de iPhone, die inderdaad wordt herkend op deze nieuwe versie van Ubuntu en die direct na het inpluggen wordt geopend in Rythmbox.

Verder zijn Firefox, OpenOffice en Evolution geüpdatet naar de nieuwste versies. In Firefox staat nu inderdaad Yahoo ingesteld als standaard browser.

Tot nu toe hebben we geen crashes meegemaakt, maar natuurlijk zijn er wel problemen bekend. Belangrijk voor beheerders is tot slot dat in deze versie van Ubuntu Likewise Open zit, dat authenticatie met Active Directory ondersteunt.

Bron: Techworld