De eerste alfaversie van Mandriva Linux 2010 is afgelopen weekeinde beschikbaar gekomen op verschillende mirrors van de leverancier. Alle gebruikelijke en vertrouwde Linuxonderdelen (Linuxkernel, GNOME, KDE, X.org server, en Xfce) zijn opgewaardeerd naar hun nieuwste (bèta)versies. Aan het eind van de tunnel moet Mandriva 2010 in oktober dit jaar definitief verschijnen.

Ten opzichte van versie 2009 moet Mandriva 2010 het nodige aan verbeteringen ondergaan. De laatste tijd is het de trend onder Linuxdistro's dat ze alsmaar sneller moeten opstarten, en ook Mandriva 2010 mag daarbij niet achterblijven. Ook zal de distro voor zijn security framework overstappen op Tomoyo, een implementatie van Mandatory Access Control. Met Grub kan snel een gast-account aangemaakt worden, terwijl ook het systeem waarmee een bootable usb-installatiestick aangemaakt wordt op de schop wordt genomen.

Van de alfa zijn zowel de 32- als de 64-bitsversies beschikbaar. Het gaat om de gratis variant Mandriva Free; van de volledige versie zal ook een betaalde versie verschijnen, Mandriva Powerpack. Die bevat bedrijfseigen componenten (onder andere van VMware) en gaat 50 dollar kosten. Bron: Techworld