We hebben ons testsysteem direct geüpgrade naar de nieuwe versie. De website van Ubuntu geeft daar duidelijke aanwijzingen voor. Tik "update-manager -d" (zonder de aanhalingstekens) in het veld dat verschijnt als je Alt-F2 doet, dan krijg je de melding dat er een upgrade beschikbaar is. (Wij moesten eerst nog even updaten, maar de tweede keer was het raak).

Boottijden en Software Center

De Register heeft ook getest, en zij hebben een duidelijke verbetering opgemerkt in de opstarttijd. Maar die ervaring hadden wij niet. 9.04 startte op in 1 minuut en 12 seconden (inclusief BIOS en intikken van wachtwoord), na de upgrade deed het systeem er 1 minuut 20 over om helemaal omhoog te komen. Zo kregen we wel meer tijd om naar de mooie nieuwe graphics te kijken. Bovendien ging het niet helemaal goed. We kregen een paar ‘unable to access’-meldingen.

De belangrijkste volgende verandering die we opmerkten was het Software Center, dat Software toevoegen/verwijderen vervangt in het menu. Deze nieuwe softwarewinkel ziet er ook heel anders uit en is anders ingedeeld. De belangrijkste verandering is dat je software niet meer in de wachtrij zet om geïnstalleerd te worden, waarna je op zoek gaat naar andere pakketten. Je installeert ze nu direct terwijl je verder zoekt. Het is natuurlijk even wennen, maar het werkt uitstekend.

Ubuntu One

Een andere functie waar we benieuwd naar waren was Ubuntu One. Zelf hebben we nooit de moeite genomen om ons te abonneren op dit soort diensten, maar het kan best handig zijn, zeker als je meerdere Ubuntu-systemen hebt. Ik heb er een thuis, een op mijn werk en dan heb ik nog een netbook voor op reis. Bepaalde documenten hoef ik met One niet meer steeds op een usb-stick mee te nemen of te gaan zoeken in mijn overvolle e-mailbox.

Het is even zoeken hoe het werkt, maar uiteindelijk werkt het prima. Je kunt gewoon bestanden en mappen in One kopiëren en dan worden ze gesynchroniseerd. 2GB krijg je gratis en dat is wat ons betreft genoeg. Maar wil je meer, dan moet je betalen.

Instant message

Dan is er natuurlijk nog Gnome 2.28 dat er toch wel wat anders uitziet dan zijn voorganger. De icoontjes hebben een facelift gekregen, maar niet zodanig dat het pijn doet aan de ogen. Het zal snel genoeg wennen. De meest in het oog lopende verandering hierin is dat Pidgin is vervangen door Empathy als default Instant Messenger. Op ons systeem staat Empathy nu naast Pidgin en als je het opent importeerde het direct onze accounts in Pidgin. Dat kun je natuurlijk gewoon blijven gebruiken als je het prettiger vindt.

Overigens wordt het niet aangeraden om deze versie te gebruiken voor productiesystemen. Maar het is toch best leuk om een kijkje te nemen. Afgezien van die langere boottijd zijn we niet tegen problemen aangelopen. En over het algemeen is onze indruk dat de nieuwe Ubuntu weer een ietsje mooier en gepolijster is geworden.

Bron: Techworld