Microsoft vordert gestaag met de ontwikkeling van de volgende grote Windows-versie, codenaam Treshold. Zaterdag dook een nieuwe aanwijzing op in de vorm van een verwijzing naar Windows-kernel 6.4 in de statistieken van Windows-apps. Daarin werden bezoekers geteld met buildnummer 6.4.9788, meldt een Russische Windows-ontwikkelaar, die screenshots online zette.

Windows 8.x heeft de Kernel NT 6.3, zodat het logisch is dat Treshold/Windows 9 overgaat naar 6.4. Hoe recent die uitgelekte build is, is niet duidelijk.

Startmenu en starten in desktop

Vorige week lekte al uit dat de 'moderne' user-interface van Windows 8 standaard wordt uitgeschakeld op pc's, waardoor gebruikers direct in de desktopmodus met het teruggekeerde startmenu terechtkomen. Omgekeerd zou de desktopmodus volgens Neowin worden uitgeschakeld op sommige tablets en smartphones. De apps met de Windows 8-interface kunnen ook op de desktop in vensters draaien.

De grote Windows-release zou in de lente van 2015 moeten verschijnen voor consumenten. Een preview wordt eind dit jaar al verwacht.