De vorige versie (3.2) van de Bourne Again Shell dateert al van oktober 2006, en het is deze versie die je in de meeste Linux-distributies en andere Unix-systemen vindt. Voorlopig zal je dus Bash 4.0 moeten downloaden en zelf compileren (configure && make && make install) om het uit te proberen. De volledige lijst van nieuwigheden is hier te lezen, maar de volgende drie kunnen je werk als systeembeheerder al heel wat vereenvoudigen:

1. Een handige functie in Bash is 'brace expansion', waarmee je een aantal getallen weergeeft. Bijvoorbeeld met het commando echo {1..5} toon je: 1 2 3 4 5. Nieuw in versie 4.0 is dat je de getallen met nullen kunt opvullen: met echo {0001..5} toon je: 0001 0002 0003 0004 0005. Handig als je heel wat bestanden met een volgnummer wilt aanmaken. Brace expansion ondersteunt nu ook een tussenstap. Met echo {1..10..2} genereer je bijvoorbeeld: 1 3 5 7 9

2. Als je de optie globstar inschakelt (met shopt -s globstar), zal Bash 4.0 de wildcard ** recursief omzetten naar alle directory's en bestanden onder de huidige directory. In vorige versies werden alleen de directory's en bestanden op het niveau juist onder de huidige directory teruggegeven. Met deze wildcard kun je nu dus heel eenvoudig een commando uitvoeren op een hele directorystructuur.

3. Met een 'associatieve rij' kun je in plaats van een getal een tekenreeks als index gebruiken. Definieer de rij eerst als associatief met het commando declare -A rij. Dan maak je bijvoorbeeld de volgende elementen van de rij aan:

rij[beste website]="Techworld"

rij[beste shell]="Bash 4.0"

En daarna geeft het commando echo ${rij[beste website]} het gewenste resultaat...

Bron: Techworld