Microsoft sleutelde na de overname Navision vooral aan de gebruikersinterface. Als u nog niet vertrouwd bent met Navision, dan vertellen we graag dat het om een erp-pakket gaat dat qua functionaliteit vergelijkbaar is met het eerder geteste SAP Business One.

In de volgende versie van Navision zal dit trouwens nog verder verbeterd worden met behulp van het 'Information Bridge Framework'. Hiermee kan Navision-informatie binnen de Office-applicatie worden weergegeven zonder dat Navision daar specifiek voor geopend hoeft worden.

Voor externe koppelingen doet Navision vooral beroep op xml, maar import en export via Excel is vaak de makkelijkste manier.

Navision kent een doorgedreven modularisering. Alle informatie wordt opgeslagen in een centrale database en dat is naar keuze een eigen Navision-database of Microsoft SQL Server.

Eveneens interessant: als u zelf applicaties wil ontwikkelen voor Navision of Navision aan uw eigen wensen zou willen aanpassen, kunt u met Microsoft een overeenkomst afsluiten waarbij u Navision broncode ter beschikking krijgt. In de praktijk is Navision echter zo modulair opgebouwd met behulp van Navision-objecten de meeste bedrijven uit de voeten kunnen.

De objectstructuur is opgebouwd in lagen waarbij de onderste lagen de noodzakelijke basisobjecten bevatten, en de bovenste objecten voor nichemarkten die door derde partijen geprogrammeerd werden. Het is mogelijk objecten in bepaalde lagen te vervangen door voor u op maat gemaakte objecten, maar die komen dan per definitie in de hoogste laag terecht.

Deze aanpak maakt het mogelijk om ook bij een zwaar met allerlei 'custom'-objecten voorziene Navision-installatie toch een upgrade naar een nieuwe versie uit te voeren terwijl al die klantspecifieke functionaliteit behouden kan blijven.

De basislaag omvat de 'Worldwide Generic Objects' (wereldwijde algemene objecten, vervolgens de 'Country-specific Objects' (regionale objecten), de 'Customer-specific Objects' (bedrijfsobjecten) en ten slotte de 'Vertical Solutions Objects' (objecten voor verticale oplossingen).

Als erp-pakket voorziet Navision in alle benodigde zakelijke functionaliteit: boekhouding en financi├źn, voorraadbeheer, verkoop en marketing, inkoop, facturatie, personeelsbeleid, bankverrichtingen, magazijn- en productiebeheer en -planning, klanten- en leveranciersbeheer en uiteraard de daarbij behorende crm.

Vertrouwd

Als u met Outlook 2003 kunt werken, zal Navision u meteen vertrouwd voorkomen. Aan de linkerkant van het scherm staat de boomstructuur van het geopende menu en daaronder alle andere menuknoppen. Helemaal onderaan is er een menuknop 'Snelkoppelingen' en daarin kan een gebruiker links plaatsen van de meest gebruikte onderdelen van Navision.

De overige menuknoppen komen overeen met de overeenkomstige zakelijke functies: Financieel beheer, Verkoop & Marketing, Inkoop, Magazijn, Productie, Resourceplanning, Service, Personeel en Administratie.

Een muisklik op zo'n menuknop laat bovenaan links de bijbehorende boomstructuur met detailmenu's zien. Die zijn vaak nog onderverdeeld en monden uiteindelijk uit in acties die aanleiding geven tot het openen van een informatievenster in het centrale paneel. Die informatievensters hebben een indeling die erg doet denken aan een spreadsheettabel met daarboven een reeks naamvelden.

De informatievelden zijn vaak zelf aanklikbaar en kunnen weer aanleiding geven tot het openen van een bijbehorend informatievenster. Zo kunt u doorklikken om telkens nieuwe detailinformatie op te vragen. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

Ook is voorzien in de mogelijkheid om meerdere soorten valuta aan een bedrijf of aan transacties te koppelen. Zo is het mogelijk dat een Europees filiaal van een Amerikaans bedrijf voor zijn transacties met euro's werkt, maar alle rapporten aan het moederbedrijf de bedragen volautomatisch in Amerikaanse dollars laten zien.

Bron: Techworld