Het Amerikaanse bedrijf Versata (voorheen bekend onder de naam Trilogy) heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over antitrustpraktijken van SAP. Die maker van bedrijfssoftware zou de prijstool (Pricer) van Versata moedwillig hebben buitengesloten van zijn ERP-programmatuur. Vervolgens zou SAP de prijstool hebben nagemaakt om die vervolgens te bundelen bij zijn eigen ERP-product.

Interoperabiliteit

Dit zijn volgens het aanklagende bedrijf dezelfde illegale handelingen waarvoor Microsoft in 2004 is veroordeeld door de Europese Commissie. Versata stelt dat SAP moedwillig interoperabiliteitsinformatie heeft achtergehouden. De ERP-leverancier wou namelijk de markt inpikken die de Pricer-tool had bij een groot deel van de SAP-klanten.

SAP wordt niet alleen aangeklaagd voor het buitensluiten van de concurrentie door misbruik van zijn dominante marktpositie. De aanklacht noemt ook het bundelen van SAP's eigen prijsproduct. Prijssoftware is afhankelijk van ERP-systemen. Door de buitensluiting is Versata al gedupeerd, maar door de bundeling is het nog verder buiten spel gezet, stelt de aanklager.

Anti-Microsoft advocaten

Versata heeft het advocatenkantoor Clifford Chance ingehuurd, dat eerder de lobbygroep van Microsoft-tegenstanders ECIS heeft vertegenwoordigd in de Europese antitrustzaak tegen de Windows-producent. "SAP heeft eerst Versata's superieure product niet langer laten werken met SAP's dominante enterprise-software, en heeft toen klanten verteld dat Versata's product niet goed werkt", stelt advocaat Thomas Vinje.

Versata eist dat de Europese Commissie (EC) SAP drie straffen oplegt. Ten eerste de verplichting om interoperabiliteitsinformatie te verstrekken. Ten tweede de ontbundeling van SAP's eigen prijsconfiguratiesoftware. En ten derde een gepaste boete. Het is niet bekend wat de hoogte is van de door Versata geëiste boete, maar het bedrijf trekt in de eigen persverklaring een rechtstreekse vergelijking met een eerdere antitrustzaak tegen Microsoft en de daarin toegekende recordboete van 1,6 miljard euro.

Patentzaak al gewonnen

De antitrustaanklacht van Versata is mede gebaseerd op interne SAP-documenten die naar buiten zijn gekomen in een Amerikaanse patentzaak. Die is in april 2007 aangespannen door Versata vanwege de gekloonde prijstool van SAP. Het bedrijf heeft die zaak in augustus vorig jaar gewonnen. De Duitse firma moest daardoor 139 miljoen dollar betalen voor de inbreuk op vijf patenten voor prijsbepaling.