De online Europese bibliotheek heeft vanmiddag de deuren weer geopend. De capaciteit van de servers zou verviervoudigd zijn. Hiermee moeten de problemen die bij de lancering speelden tot het verleden behoren.

Eind november werd de site binnen enkele uren gesloten, omdat de toestroom van bezoekers te groot was. Binnen één dag bezochten 10 miljoen mensen Europeana.eu. Ook was Hitlers boek Mein Kampf en onverwachts bloot te zien op de homepage.

Naar behoren

Vooralsnog lijkt de site naar behoren te functioneren. Op de homepage staat nog wel uitdrukkelijk dat de site af en toe kan haperen. 'Europeana test de nieuwe hardware. De site is open voor gebruik, maar het kan zijn dat de gebruikerservaring in deze testfase nog niet optimaal is', valt te lezen op de site.

De online bibliotheek die gerund wordt door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag gaat de komende tijd meer documenten, boeken, schilderijen, foto's en archieven digitaliseren. In 2012 moet 4 procent van alle informatie uit Europese bibliotheken op de site staan.