Voorheen waren slechts een paar delen van het Exchange-alternatief echt open source, namelijk de componenten Z-Push en Z-Merge. De overige onderdelen (waaronder de IMAP/POP3/iCal gateway, de beheerconsole en WebAccess) zijn totnogtoe eigendom gebleven van het Delftse bedrijf. Deze gaan nu ook open, en vallen onder de Affero GPLv3-licentie.

"We willen derde partijen de mogelijkheid bieden om hun software eenvoudig met Zarafa te integreren", zegt Brian Joseph, de CEO van Zarafa. "Dan bedoel ik de partijen die sharepoint-achtige omgevingen bouwen, zoals Alfresco en SugarCRM."

De software van Zarafa moet het vooral hebben van het feit dat het MAPI/RPC-compatibel is, een protocol van Microsoft. Daardoor kan het samenwerken met Outlook, terwijl de server zelf op een Linux-server draait. Daarnaast is het compatibel met ActiveSync, zodat ook synchronisatiesoftware van onder andere Windows Mobile en Mail for Exchange kan worden gebruikt.

De huidige versie van Zarafa is 6.11, terwijl de komende 6.20 de eerste wordt die onder de AGPL gaat vallen. Bron: Techworld