Zarafa combineert naar eigen zeggen de voordelen van Outlook en Linux. De software van Zarafa draait op Linux-servers en biedt een alternatief voor Microsofts Exchange Server. "Wij gaan het verst in het omtoveren van een Linux-server in een Exchange-server", zegt Zarafa-directeur Brian Joseph. Zarafa maakt Outlook-gegevens zoals mail en agenda ook beschikbaar op mobiele apparaten die zijn gebaseerd op Windows Mobile.

Aan clientzijde kan gebruik worden gemaakt van Microsoft Outlook 2000 of 2007 of van WebAccess. In dit laatste geval worden Firefox en Internet Explorer ondersteund en IMAP- en iCal-verbindingen voor e-mailclients zoals Thunderbird. Volgens Joseph is de gratis e-mailpushdienst Z-Push een belangrijke aanvulling, aangezien Linux-servers pushmail nog niet echt goed ondersteunen.

Release 6

Nieuw in Release 6 zijn onder andere een Cached/Offline-modus waarbij Zarafa zelf de modus van de gebruiker herkent en een kalender voor meerdere gebruikers in WebAccess. Ook voorziet Zarafa 6 in een 'heel lichte MySQL-client' voor een stabielere dienstverlening, zegt Joseph. “Dat is meer een technisch aspect; daar merk je als gebruiker niet veel van.”

Ongeveer een maand later moet er onder versienummer 6.10 een gehoste versie van Zarafa beschikbaar komen. Zarafa is in Nederland al in gesprek met hosters die de SaaS-dienst gaan aanbieden. Joseph: “Siennax is een naam die ik al kan noemen.”

Bron: Techworld