Google kondigde gisteren officieel aan met een eigen besturingssysteem te komen. Dat systeem zou extreem veilig worden. Tot de claims van het bedrijf behoort bijvoorbeeld dat de gebruiker niet wordt lastig gevallen met virussen, malware en beveiligingsupdates. Verschillende experts in systeembeveiliging noemen die bewering nu al te ridicuul voor woorden.

2+2=3?

“Idioot”, noemt de bekende securitydokter Bruce Schneier van BT de belofte van Google. “Het is ontwerptechnisch onmogelijk. Zelfs even onmogelijk als twee plus twee drie is. En dat is wiskundig gezien toch bewezen. Je kunt geen besturingssysteem ontwerpen dat immuun is voor virussen.”

Schneier sluit niet uit dat een besturingssysteem veiliger blijkt te zijn wanneer het vanaf de grond wordt opgebouwd. Maar volgens de beveiligingsexpert is het onmogelijk om ervoor te zorgen dat een gebruiker nooit geconfronteerd wordt met virussen en malware.

‘Google erg dominant’

Ook juridisch experts waarschuwen de zoekgigant. “Concurrentie is altijd welkom, maar Google is een geval apart”, vindt Marc Rotenberg van het privacyinstituut EPIC. “Het bedrijf wordt wel erg dominant binnen een aantal belangrijke internet services, denk aan zoeken, mail, video, online apps en de advertentiemarkt.”

Steve Pociast, directeur van een grote Amerikaanse consumentenorganisatie, denkt dat Google kans loopt om tegen antitrust-wetgeving aan te lopen. “Er zijn wel degelijk risico’s dat concurrentie benadeeld wordt”, zo zegt hij. “Niet zozeer een nieuw besturingssysteem is bedreigend, maar de hele online heerschappij van Google.”

Verrassing voor OEM’s

Een rondgang van het Amerikaanse CNET leert dat de aankondiging van Google bij veel OEM’s als een verrassing is gekomen. Google heeft wel al een aantal computermakers gevonden die Chrome OS als besturingssyteem willen gebruiken. Onder meer Acer, ASUS, Hewlett-Packard en Lenovo werken mee.